Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Tag-med-piroger

(17 kommentarer)  
  • Serverar: 32 portioner
Skriv ut

I vår familj ett klassiskt recept. Perfekta att ha med på utflykt, då de kan ätas kalla. När den första färska vitkålen kommer från Ungern, passa på att göra dessa då. Brukar tyckas om av både stor och liten. Pirogdegen har världens härligaste konsistens, går utmärkt att göra små matbrödsbullar av.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Jag börjar alltid med fyllningen så att den kan svalna av innan man gör pirogerna.
  2. Skala och skiva löken, strimla vitkålen, fräs i en stor gryta. Tillsätt köttfärsen och fräs med.
  3. Tillsätt övriga ingredienser och smaka av med salt och peppar. Låt allt bli ordentligt genomstekt, svalna sedan av fyllningen medans du gör degen och den får jäsa.
  4. Degen: Smält smöret och tillsätt mjölken och låt allt bli fingervarmt. Smula jästen i degbunge och tillsätt vätska. När jästen har lösts upp tillsätt äggen samt salt och socker. Tillsätt sedan ca 2 liter vetemjöl lite i taget tills det blir en smidig deg. Låt jäsa i 40 min.
  5. När degen är klar ta upp den på mjölat bakbord. Dela i 32 st lika stor delar. Baka till en liten bulle, som du kavlar ut till en rund platta.
  6. Lägg i en ordentlig klick av fyllningen. Jag viker sedan över ena halvan och trycker ihop kanten, så att det blir som en liten minicalzone ungefär.
  7. När alla är klara pensla med ägg och strö på sesamfrön.
  8. Grädda genast i 225 grader i ca 10-15 min
  9. Blir det fyllning över kan man äta det till ris, blir det deg över jättegott att göra matbrödsbulle på.

Kommentarer (17)

  • Tillberga 24 april 2008

    jag gör dessa piroger till mitt knytis i morgon tack för receptet

  • Tillberga 25 april 2008

    vilket BRA recept degen är så lättjobbad kompletterade fyllningen med en kruka persilja och gjorde små hål i pirogerna med potatis nålen innan jag satte in dom i ugnen

  • SEAbjrpn 25 april 2008

    Tackar för receptet på pirogerna. KramSEA

  • monac 2 juli 2008

    lätt bakade & super goda!

  • d00m 3 juli 2008

    grym pirog deg! testade idag, och det blev vädligt lyckat... tackar o bockar

  • Katten-Katten 10 juli 2008

    Fantastisk deg. Gick att kavla tunt och håller ändå ihop. Dessutom så matig med alla äggen i degen. Fyllningen gjordes med kycklingfärs istället och jag la till lite riven ost. Lätt att ta med och riktigt goda!

  • pedalen1965 5 februari 2009

    Tack för receptet på dessa helt underbara piroger! :) Kommer att bli kanon till sportlovet tillsammans med våra barnbarn! :)

  • Sommarsemester 3 mars 2009

    Mycket goda piroger! Jag tog med några till lunch och åt dem kalla och det var mums.

  • LEDIVO 13 juni 2009

    Tack för ett bra recept - Mycket goda piroger - Betyg blev en klar femma. Vi provsmakade idag. Övriga åker med till lunch när vi rest yttertältet första semesterdagen. //KAROLO

  • Sashimi 18 juni 2009

    Kan man frysa in dem?

  • mawa23 20 juli 2009

    Verkligen goda piroger, smidig deg & pirogerna går alldeles utmärkt att frysa. Fyllningen i receptet med kummin uppskattades av oss vuxna men ratades av våra barn. Idag bakade jag dem en gång till men gjorde en sås med köttfärs, morötter, hackad vitlök, tomater & en påse tacokrydda. Åhoy, vad det blev populärt. Men som sagt kumminvarianten tilltalade mig bättre.

  • Ulrika91 9 november 2009

    Jag gjorde dessa idag. Goda!

  • Snoops 24 juni 2010

    Det låter gott. Måste prova!!! De påminner om vad en vän till mig kallade "Mammas Magiska Bullar." Han tyckte det var magi att få in fyllningen i bullen utan att lämna några hål eller andra märken i brödet.

  • LinneaThornberg 27 oktober 2010

    underbart goda, å en sån bra deg! klar 5:a från mig och min familj!

  • ingridthelin 31 januari 2011

    Jodå, som sagt så är degen väldigt lätt att arbeta med. Jag hade ingen vitkål hemma, så det vart ett par rivna morötter istället, och så hade jag i en skvätt balsamvinäger i köttfärsblandningen. Gott!

  • brosita 27 augusti 2011

    En fråga, låter du pirogerna jäsa eller åker de in i ugn direkt?

  • Pocketdream 12 februari 2013

    SUPERGOTT! Har just slukat en nybakad pirog! Gjorde halva receptet, för vi är bara 2. Något att tänka på för den som ska testa receptet- att ha en STOR gryta till hands när fyllningen ska fräsas. Jag gjorde ju bara halva, och det var precis vad som rymdes i min 5-litersgryta.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.