De C-vitaminrika svarta vinbären samsas här med en syrlig citronkräm i en luftig tårta. Tårtan får ett lekfullt utseende av marsipan och hela bär.
Instruktioner
- Börja med bottnarna: Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en rund bakform, ca 2 l. Vispa ägg och socker pösigt, gärna med elvisp.
- Blanda de båda mjölsorterna med bakpulvret. Vänd ner mjölblandningen i äggvispet. Häll sedan smeten i formen. Grädda kakan på galler i nedre delen av ugnen ca 40 minuter.
- Låt kakan stå kvar ca 5 minuter i formen. Stjälp upp den och låt kallna på galler.
- Gör fyllning 1: Koka vinbären med sockret i en kastrull på svag värme ca 15 minuter. Låt krämen kallna.
- Gör fyllning 2: Tvätta citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet på ett rivjärn. Pressa ur saften.
- Blanda citronsaft, ägg, socker och matfett i en kastrull. Låt krämen sjuda på medelvärme under omrörning tills den tjocknar. Låt krämen kallna. Blanda ner rivet citronskal och kesella i krämen.
- Dela kakan i tre bottnar. Lägg ihop bottnarna med fyllningen mellan. Vispa gräddenoch bred den på och runt om tårtan.
- Forma marsipanen till tunna "grenar". Lägg "trenarna" på tårtan. Garnera tårtan med vinbär i klasar.
Publicerat den
16 december 2007
Liknande recept
Skriv kommentar