Denna frusna tårta med glassig kaffekräm passar lika bra till en kopp starkt kaffe som till dessert. Låt tårtan tina något så kommer smakerna till sin fulla rätt.
Instruktioner
- Gör bottnen: Sätt ugnen på 175 grader. Mal mandeln. Blanda mandel, ströbröd och socker. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Vänd ner äggvitan i mandelblandningen. Det gör inget om det finns vita toppar kvar i smeten. Det ger volym åt bottnarna.
- Rita två rundlar på ett bakplåtspapper, 23 cm i diameter. Använd en rund bakform med löstagbar kant som mann (formen ska användas senare). Flytta över papperet till en plåt. Bred ut smeten i cirklarna.
- Grädda bottnarna mitt i ugnen 20-25 minuter. Lossa bottnarna. Låt dem kallna på galler.
- Gör fyllningen: Vispa äggulor, flor- och vaniljsocker pösigt med elvisp. Vispa grädden för sig i en skål. Lös upp kaffepulvret i mjölken. Rör ner kaffeblandningen i äggvispet. Blanda ner grädden.
- Lägg en botten i bakformen. Bred ut kräm på bottnen. Lägg den andra bottnen ovanpå krämen. Tryck till lite lätt så att bottnen ligger tätt mot fyllningen. Låt tårtan stå i frysen, 5-6 timmar eller över natten. Låt den stå i kylen ca 30 minuter före serveringen.
- Gör garneringen: Vispa grädden. Lägg upp tårtan på ett serveringsfat. Spritsa grädden som ett gallermönster på tårtan och hyvla över chokladen.
Publicerat den
17 december 2007
Liknande recept
Skriv kommentar