Om du har lite Baileys kvar i barskåpet är detta ett utmärkt recept där du kan använda den irländska likören. Tårtan ser ut som ett riktigt konditorbakverk.
Instruktioner
- Börja med bottnen: Sätt ugnen på 175 grader. Smält chokladen på svag värme i en kastrull. Vispa smör och socker vitt och poröst. Rör sedan ner äggen, ett i taget. Rör även ner den smälta chokladen samt mjöl och bakpulver.
- Smöra och mjöla en form, ca 20 cm i diameter. Häll smeten i formen. Grädda bottnen i nedre delen av ugnen ca 45 minuter. Låt kakan svalna.
- Gör mandelkrosset. Hacka mandeln fint, med eller utan skal. Smält sockret i en vid panna under omrörning. Rör försiktigt ner den hackade mandeln när sockret är ljusbrunt.
- Olja ett bakplåtspapper. Häll ut blandningen på pappret och låt det stelna. Krossa sedan mandelsockret i små bitar.
- Dela bottnen i två delar och bred rikligt med aprikosmarmelad på den ena delen.
- Vispa grädden och smaksätt den med Baileys och socker. Bred ut 1/3 av gräddkrämen över aprikosmarmeladen och lägg på tårtlocket.
- Bred ut resten av gräddkrämen på tårtlocket och runtom tårtan. Garnera till sist tårtan med mandelkrosset.
Publicerat den
29 mars 2008
Liknande recept
Skriv kommentar