Tårta Othello har gamla anor. Mjuk sockerkaksbotten och spröda mandelbottnar läggs ihop med vaniljkräm mellan. Hela härligheten täcks med ett lock av marsipan.
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver. Rör ner mjölblandningen i äggvispet.
- Smöra och bröa en rund form, ca 25 cm i diameter. Häll smeten i formen. Grädda bottnen i nedre delen av ugnen ca 20 minuter. Stjälp upp bottnen på galler och låt den kallna. Sänk ugnsvärmen till 150 grader.
- Mal sötmandeln. Blanda mandel och florsocker. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Vänd sedan ner mandeln i äggviteskummet.
- Rita två cirklar, ca 25 cm i diameter, på ett bakplåtspapper. Bred ut smeten i cirklarna. Grädda mandelbottnarna mitt i ugnen, ca 15 minuter. Lossa bottnarna försiktigt när de har svalnat lite. Låt kallna på galler.
- Blanda mjölk, grädde, äggulor, socker och potatismjöl i en kastrull. Låt allt sjuda på svag värme, under omrörning, tills krämen tjocknat. Smaksätt krämen med vaniljsocker. Låt den kallna.
- Dela sockerkaksbottnen i två bottnar. Lägg ihop sockerkaks- och mandelbottnarna med vaniljkräm mellan. Bred även vaniljkräm ovanpå och runtom tårtan.
- Färga marsipanen svagt grön med hushållsfärg. Kavla ut marsipanen mellan två bitar plastfolie till en platta, ca 25 cm i diameter. Lägg marsipanlocket över tårtan.
- Rosta mandelspånen i en torr och het stekpanna. Låt dem svalna. Tryck fast mandelspånen runt om tårtan. Sikta över kakao. Låt inte tårtan stå för länge innan den serveras.
Publicerat den
3 oktober 2008
Liknande recept
Skriv kommentar