Typiskt för tarte Tatin är att botten bakas öppen, vilken gör den härligt knaprig samtidigt som frukten förblir saftig.
Instruktioner
- Blanda snabbt samman mjöl, crème fraiche, socker, salt och kanel till en mördeg, först med en slev och sedan med händerna. Forma degen till en boll, slå in den i plastfolie och låt vila i kylen.
- Skala äpplena, skär dem i fjärdedelar och ta bort kärnhusen. Sätt på ugnen på 175ºC . Lägg smöret i en ugnsfast stekpanna som är ca 18 cm i diameter och låt det smälta på medelvärme.
- Strö över sockret och låt det smälta under ständig omrörning tills det är gyllene. Vänd äpplena i karamellen tills de är väl täckta. Ta stekpannan från värmen och strö över kanel.
- Kavla ut degen mellan plastfolie till en rund platta som är lite större än stekpannan. Lägg degen över äpplena och peta försiktigt ner degkanten med en träslev så att den ligger mellan äpplena och stekpannans kant.
- Sätt in i ugnen och baka 35-40 min tills ovansidan är vackert gyllene. Lägg ett fat upp och ner över stekpannan och vänd upp pajen på fatet. Servera gärna med lätt vispad och sötad crème fraiche eller med vaniljglass.
Publicerat den
4 augusti 2010
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Hej, degen var jättekliddig även fast den vilat en god stund i vår kyl som är mycket kall. Jag kavlade ut den mellan smörpapper, som jag tänkte att "släpper" bättre än plastfolie. Jag fick hålla på med en filekniv en god stund på båda sidorna för att få den att lossa. Borde jag ha mjölat pappret först? Hade jag satt i för mycket creme fraiche? Jag tog hälften av burken på 200g. Idéer? Eller är den klibbig också då du bakar?