- Serverar: 2 portioner
- Tid: 20 timmar
Skriv ut
Receptet ger 2 bröd på ca 800 g vardera.
Surdegsbakning är en syssla som inte passar den otålige. Den totala arbetsinsatsen är måttlig, men det kräver tid.
Instruktioner
- Poolish (Dag ett)
Mata din surdeg så att den är friskt bubblande.
Lös surdegen i vattnet.
Tillsätt mjölet och blanda väl.
Låt poolishen jäsa i rumstemperatur över natten (12 timmar)
- Bortgöring (Dag två)
Tillsätt vatten del 1 till din poolish och blanda väl.
Tillsätt allt mjöl och blanda degen för hand.
Vila degen 20 – 30 minuter (Autolys)
Häll vatten del 2 över degen, strö salter på den våta degen och blanda till en homogen deg som du låter vila 30 minuter innan du sträcker och viker degen med fuktad hand.
Sträck degen kraftigt och vik den över sig själv från höger, från vänster, nerifrån och upp, uppifrån och ner. Vrid skålen ett kvarts varv och upprepa vikningen. Fortsätt så tills degen känns som en seg boll.
- Låt degen vila 30 minuter täckt med bakduk, folie eller lock.
- Upprepa vila och sträckning 6 gånger med 30 minuters intervall. Processen tar alltså tre timmar fram till den avslutande vilan, också den på 30 minuter innan du formar bröden i önskad form - runda eller avlånga.
Eftersom degen är lös bör du jäsa brödet i väl mjölade jäskorgar.
- Jäs bröden under lätt fuktad handduk 30 - 45 minuter i rumstemperatur eller över natten (8 – 12 timmar) i kylskåp.
Jäser du bröden i kylskåp skall du ha dem i rumstemperatur ca 1 – 2 timar före avbakning.
- Häll bröden ur jäskorgarna på plåt eller baksten, snitta dem med en vass kniv, rakblad eller rakkniv.
- Baka i 45 minuter i 230 grader varm ugn till innertemperatur 95 – 98 grader.
- Låt brödet svalna en timme inlindat i handduk innan du skär första smakskivan.
Publicerat den
27 oktober 2016
Liknande recept
Skriv kommentar