Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Texas chili con carne med Coca cola

(5 kommentarer)  
  • Serverar: 4 portioner
  • Tid: 3 timmar
Skriv ut

Omtvistade äro recepten för en "äkta" chili. Detta är mitt sätt att laga den på. Högrev som kokas till en brun sörja i öl, vin och coca cola och med typiska mexikanska tillbehör.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Mortla chili, spiskummin och korianderfrö lite grovt så att smakerna kommer fram. Alla kryddor kommer att mjukna och lösas upp så bry dig inte om större bitar.
  2. Stek bacon/sidfläsket i en stor gryta, gärna gjutjärn, och när det är gyllene så plocka upp det och sätt det åt sidan. Stek lök och vitlök i baconfettet medans du putsar köttet så det inte finns några senor eller hinnor kvar och skär upp det i kuber ca tre cm stora.
  3. Rulla köttet i kryddblandningen samt salt. Ta upp lökblandningen när den känns mjuk och gyllene, dock inte bränd.
  4. Lägg i köttet och resterande kryddblandning i grytan och bryn köttet på alla sidor. Lägg tillbaka lök och bacon samt tillsätt burken med krossade tomater, två öl, en burk coca cola, ca en halv flaska rött vin, oxbuljong, lagerblad och lime. Låt detta puttra på medel-svag värme i ca 2 timmar. Vätskan kommer att sakta sjunka in i köttet som först känns torrt och hårt men efter två timmar mjukna och börja falla isär.
  5. Börja förbereda alla tillbehör och ställ undan dem i kylen så länge.
  6. När köttet är just så där mysigt och krämigt kan du krydda med oregano, timjan och kakaopulver. Låt puttra en timma till. Under denna timma kan du smaka av och känna ifall den blivit för intensiv och salt, då kan man bryta av det med mer lime och honung. Denna sista timma behöver lite bättre övervakning då det finns lite vätska kvar och den kan bränna fast lättare. Chilin får inte bli torr så om den just börjar bli det så häll i lite vatten så mjuknar den igen.
  7. Servera chilin med salsa (finns många olika med spännande smaker typ tequila), guacamole, riven ost, black beanröra, tomat och gurkskivor, limeyoghurt och färsk koreander. Ät chilin i skål med nachochips eller i wrap.

Liknande recept

Kommentarer (5)

  • sukiyaki 24 januari 2009

    såg ditt recept förra veckan! har frysen full med nötkött som känns så där lagom trist (söndagsstek) ungarna börjar tröttna! Såg ditt recept o börjar ju förstå att man kan göra mer av köttet: Gud så tråkig jag känner mig har alltid kört efter m,amma o mormor! Skitkul med nya recept på "gammalt# kött" ! Imorgon blir det "riktig" chili till tonårsdottern o hennes kompisar! Tack för vad jag hoppas blir ett toppenrecept! Hör av mig med kommentarer efter middag imorgon! //Katarina

  • petrissa 27 februari 2010

    Vilket bra recept! Supergott blev det! Tack!

  • Sunbeauty 3 april 2011

    Den här varianten ska provas. Lite andra ingredienser ån i min. Dock är det för lite öl i ditt. Ska vara 6 burkar öl. Två i grytan och fyra att förbruka under tillagning. Själv väljer jag ett kraftigare öl. Boddington Pub Ale som gör grytan mustigare.

  • bmos 27 november 2011

    Makalöst gott blev det när jag testade det här receptet! Det rekommenderar jag starkt!

  • lellen62 28 januari 2012

    Gjort denna chilin ett par gånger. VÄRLDSKLASS! Hade mot slutet i ett par msk Sweet Baby Ray´s Barbecue Sauce.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.