Instruktioner
Sätt ugnen på 175°C. Smörj och bröa en avlång bakform, ca 1 ½ liter. Borsta apelsinen och riv av skalet.
Rör rumsvarmt fett och socker ljust och poröst, gärna i matberedare. Rör ner ett ägg i taget.
Tillsätt rivet apelsinskal, vatten och mjölet blandat med mandel och bakpulver. Häll hälften av smeten i en annan skål och rör ner kakao och vatten. Varva ljus och mörk smet i bakformen. Dra en provnål genom smeten så att den blir marmorerad.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 45 minuter. Låt kakan svalna lite innan den stjälps upp på galler och får kallna.
Bryt chokladen i bitar och smält den tillsammans med fettet i en skål över en kastrull med sjudande vatten. Häll chokladen över kakan så att den täcks. Låt stelna på svalt ställe.
Borsta och skiva kumquatfrukterna. Mät upp sockret i en kastrull. Pressa apelsinen och späd saften med vatten om det behövs så att det blir 1 dl. Häll det i kastrullen. Värm upp tills sockret smält. Lägg i kumquatskivorna och sjud dem ca 5 minuter. Ta upp dem och låt dem kallna. Garnera kakan med frukten.