Vinnarreceptet från Årets kock 2009, den saftiga timjanstekta kotlettraden gifter sig fint med syrlig vinägersky, choucroute på fänkål och söta aprikoser i kompott.
Instruktioner
- Sätt ugnen på 125°.
- Salta och peppra köttet och bryn det runt om i smör.
- Lägg köttet i en ugnssäker form och stek i nedre delen av ugnen till 70° innertemperatur, ca 1 ½ tim.
Skala och skiva vitlöksklyftorna och lägg dem och timjankvistarna på steken efter halva tiden.
Låt vila 10 min innan servering.
- Vinägersky:
Skala och hacka löken.
Fräs den i 1 msk smör i en kastrull utan att den tar färg. Tillsätt vin, fond vatten och örter.
Koka ihop till hälften återstår, 15-20 min.
- Sila skyn, smaka av med vinäger och blanka av den med 1 msk smör.
- Choucroute:
Skär fänkål och purjolök i tunna strimlor och koka dem i vinet utan lock, ca 10 min.
- Tillsätt timjan och smör och smaka av med salt och peppar.
- Lökcrème:
Skala och grovhacka den gula löken,
skär purjolöken i bitar.
- Koka löken mjuk i gräddmjölk.
Sila och spara kokspadet.
- Mixa löken till en slät purè, späd ev med kokspad.
Tillsätt crème fraiche och smaka av med citron, salt och peppar.
- Aprikosompott:
Skär aprikoserna i mindre bitar och sjud dem i vin och vatten till en kompott, ca 10 min.
- Smaka av med vinäger, salt och peppar.
- Skär köttet i tunna skivor och servera med vinägersky, choucroute, lökcrème, aprikoskompott och potatis.
Strö ev över rostad lök.
Publicerat den
25 maj 2009
Liknande recept
Skriv kommentar