Degen och formen på snäckorna är av finskt ursprung och fyllningen härstammar från Italien. En god kulturblandning helt enkelt.
Instruktioner
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till fingervarmt. Separera gulan och vitan från ett av äggen. Vispa sedan det hela ägget samt äggulan och tillsätt till mjölkblandningen.
- Blanda samman socker, jäst, salt, kardemumma. Tillsätt mjölkblandningen, rör om tills jästen löst sig och arbeta in det mesta av mjölet. Arbeta degen väl tills den är smidig. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
- Rör smöret till fyllningen smidigt tillsammans med sockret och hasselnötsmassan.
- Ta upp degen och kavla ut den till en avlång kaka, ca ½ cm tjock. Bred fyllningen jämnt över degen.
Rulla ihop den utkavlade degen till en rulle. Skär sedan rullen i mindre bitar, ca 5 cm breda.
- Ta loss innerpinnen på brödkaveln. Placera skaftet på mitten av en bullbit och tryck så hårt att det nästan går igenom degen. Då bildas en snäcka som sedan kommer att jäsa ut till en vacker bulle.
- Placera snäckorna på en plåt klädd med bakplåtspapper och låt dem jäsa i 40-50 minuter.
Pensla med uppvispad ägg och grädda i 8-10 minuter.
Publicerat den
6 april 2009
Liknande recept
Skriv kommentar