Denna fantastiska soppa lagade jag och nitton andra glada kvinnor tillsammans med Tina Nordström en regnig kväll i Hesingborg hösten 2008.
Med tillåtelse av Tina kan jag sprida receptet här. Jag har minskat på mängden och även skrivit ner cirka-mått.
Mängden soppa per person är tänkt som förrätt. (max 2 dl/ person)
Instruktioner
- Skala rotselleri, äpple, lök och vitlök och skär i mindre bitar. Rotsellerin i ca 1 1/2 cm kuber.
- Svetta grönsaker och äpple i lite rapsolja i en stor kastrull utan att det tar färg. Det tar ca 5 minuter.
- Slå på kycklingfond och vatten. Koka på svag värme i 30 minuter. Tillsätt grädden och låt puttra ytterligare 10 minuter.
- Mixa soppan slät med stavmixer eller i en mixer. Passera genom en sil. Häll tillbaka soppan i kastrullen och låt koka upp. Krydda med salt, peppar, citronsaft och tryffel olja. Smaka av väl.
- Sesamflarn:
Pensla brödet väldigt tunt med ägg och strö sesamfrön på. Skär med vass kniv cirka 45 mm breda remsor.
- Lägg dem på bakplåtspapper och "torka" dem i ugnen, i 160°, cirka 7 minuter tills de är krispiga.
- Servering:
Hacka kokta ägg och blanda med persiljan, gräslöken eller örtkryddan.
Dela upp ägghacket i små, djupa skålar (koppar).
- Häll mjölken i en kastrull och värm upp försiktigt. Vispa under tiden så att mjölken skummas, gärna med en mjölkvisp.
- Portionera soppan och toppa med den skummade mjölken.
Lägg ev. ett sesamflarn över koppen och servera genast.
Publicerat den
22 november 2008
Liknande recept
Skriv kommentar