Den vackra stubben är en rulltårta deluxe! Hasselnötsmaräng varvas med choklad- och kaffekräm. Galet gott!
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Vispa äggvitorna med ½ dl socker på medelhastighet till ett vitt skum. Tillsätt 2 dl socker, lite i taget och vispa till en fast marängsmet. Blanda florsocker, majsstärkelse, vaniljsocker, kakao och malda hasselnötter. Vänd ner blandningen i marängsmeten.
- Fyll en spritspåse och spritsa långa strängar, eller bred ut smeten på en plåt med bakplåtspapper i en rektangel, ca 30x40 cm. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter. Låt svalna.
- Stjälp upp på ett nytt bakplåtspapper och dra försiktigt bort papperet som bottnen gräddats på. Blanda likören med apelsinskal och -saft. Ringla blandningen över bottnen.
- Kaffekräm:
- Blanda äggulor, mjölk, grädde, majsstärkelse, socker och kaffepulver i en kastrull. Koka upp under omrörning. Ta krämen från värmen och tillsätt den hackade chokladen. Låt krämen bli rumstempererad.
- Vispa mascarpone och florsocker fluffigt. Vispa grädden. Rör ut mascarponen med lite grädde och tillsätt sedan resterande grädde och kaffekräm. Bred 2/3 av krämen över nötbottnen. Vik och rulla ihop "stubben" med hjälp av bakplåtspapperet, se till att skarven kommer neråt. Ställ rullen i kylen.
- Chokladfigurer:
- Smält chokladen och bred ut den 1-2 mm tunt på bakplåtspapper. Strö över strössel. Ställ i kylen för att stelna. Ta chokladen ur kylen och låt den bli rumstempererad. Ta ut valfria figurer med pepparkaksmått. Kyl igen innan de tas upp.
- Spritsa eller klicka ut resterande kräm på rullen. Sätt i chokladfigurer och pudra över kakao.
Publicerat den
4 januari 2015
Skriv kommentar