Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Tjörnkaka

(1 kommentar)  
Skriv ut

Tjörnkaka är ett mjukt tunnbröd som bakas på häll, gärna i en vedeldad gammaldags bakugn, där brödet med hjälp av en bakfjöl roteras för att gräddas jämnt. Det går också bra att använda en elektrisk stekhäll, som finns i köpa i två olika storlekar.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Smält smöret eller skiva rumsvarmt ister. Häll över mjölken och värm till 37 grader. Häll degspadet i en bunke och smula i jästen. Rör om och tillsätt sirap, salt, rågsikt och en del an vetemjölet – resten sparas till utbakningen.
  2. Arbeta degen och låt den jäsa till dubbel storlek. Tillsätt sedan hjorthornssalt. Arbeta upp degen på mjölat bakbord.
  3. Dela den i tio delar och trilla till runda bullar som sedan får jäsa under bakdukar. Kavla först ut bullarna med slät kavel, sedan med kruskavel till kakor som naggas och gräddas. Brödet gräddas c:a 1 minut på varje sida.

Kommentarer (1)

  • JennyMariaBrandstrom 4 januari 2014

    Min barndoms bästis farmor bodde på Tjörn och såg till att vi fick ordentligt med mat i oss när vi var där, bland annat sådana här bröd, oftast bakade i vanlig ugn efter som han var gammal och inte orkade elda i vedugnen i källaren, och sedan äggost. Det är 30 år sedan men gud vad gott det var...

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.