Bröd i fyrkanter, brödkanter... Osötat och fiberrikt, passar utmärkt som måltidsbröd...
Instruktioner
- Stöt fänkål i en mortel.
- Smält matfettet i en gryta. Tillsätt vatten och värm eventuellt, vätskan ska vara fingervarm, cirka 37°.
- Smula sönder jästen i en bunke. Tillsätt degvätskan och rör runt tills all jäst är upplöst.
- Tillsätt potatis, havregryn, kummin, fänkål, salt och 7 dl av vetemjölet. Kör i assistent eller med degkrokar tills du har en smidig deg som inte klibbar. Du kan behöva tillsätta mer mjöl, gör det med 1 dl åt gången tills degen får rätt konsistens och släpper från bunkens kant.
- Låt jäsa under duk cirka 60 minuter.
- Stjälp upp degen på mjölat bakbord och arbeta in mjöl tills den åter är smidig utan att klibba.
- Dela degen i 2 lika stora delar och kavla ut på mjölat bakbord till en fyrkantig kaka virka 1 centimeter tjock. Skär eller sporra ut fyrkantiga kakor cirka 8x12 centimeter stora och lägg på bakplåtspapper på bakplåt.
- Låt jäsa under duk cirka 30 minuter.
- Pensla med kallt vatten och grädda mitt i ugnen cirka 15-20 minuter vid 225°. Spruta en fin vattendimma med en blomspruta i ugnen någon gång under gräddningen
- Ta ut och låt svalna på galler under duk. Servera som brytbröd till soppa eller gryta.
Publicerat den
14 mars 2008
Liknande recept
Skriv kommentar