Ett härligt och mättande osötat bröd, lite kompakt men fullt med fibrer. Ett utmärkt bröd att börja dagen med.
Instruktioner
- Mät upp havregryn, vatten och salt i en gryta. Koka upp och låt koka under omrörning cirka 5 minuter. Låt svalna av.
- Stöt kummin i en mortel.
- Smält matfettet i en gryta. Tillsätt vatten och värm eventuellt, vätskan ska vara fingervarm, cirka 37°.
- Smula sönder jästen i en bunke. Tillsätt degvätskan och rör runt tills all jäst är upplöst.
- Tillsätt havregrynsgröten, kummin och 1,5 liter av vetemjölet. Kör i assistent eller med degkrokar tills du har en smidig deg som inte klibbar. Du behöver tillsätta mer mjöl, gör det med 1-2 dl åt gången tills degen får rätt konsistens.
- Låt jäsa under duk cirka 40 minuter.
- Stjälp upp degen på mjölat bakbord och arbeta in mjöl tills den åter är smidig utan att klibba.
- Dela degen i 4 lika stora delar. Dela sedan varje del i 5-6 lika stora mindre delar. Rulla varje del till en rund boll och lägg på bakplåtspapper på bakplåt.
- Låt jäsa under duk cirka 20 minuter.
- Vispa upp ägg och pensla bröden med det. Strö över vallmofrö.
- Grädda mitt i ugnen cirka 15-20 minuter vid 225°.
- Ta ut och låt svalna på galler under duk.
Publicerat den
8 mars 2008
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Ett tips... Kör brödet 20 sekunder i mikron innan du delar det så blir det saftigt och gott...