Lax till påsk eller resten av året... Det tar lite tid att göra, men det är helt klart värt väntan...
Instruktioner
- Häll filmjölken och grädden till färskosten i en gryta. Värm under omrörning till cirka 45º.
- Slå vätskan i en silduk eller kaffefilter och låt stå och rinna av i cirka 3 timmar.
- Lägg ostmassan i en skål och blanda ner saltet och den finhackade gräslöken med en gaffel. Kyl.
- Koka upp Crème Fraiche, salt, socker, citronsaft och rivet citronskal. Låt svalna och kyl. Vispa upp crème fraiche-såsen så att den blir luftig precis före servering.
- Häll mjölet till smördegen i en bunke. Tillsätt knappt 1/3 av matfettet och finfördela med fingetopparna till en grynig massa. Tillsätt vatten och ättika. Arbeta snabbt ihop till en deg. Låt vila 15 min inlindad i plast- eller aluminium-folie i kylen.
- Skär ett djupt kryss i degen. Kavla så att degen bildar en fyrkant 20x20 cm. Ruta in en kvadrat vars sidor skär deghörnen.
- Skiva resten av fettet och lägg det på kvadraten. Vik degen så att hörnen möts på mitten och bildar ett konvolut. Vänd degen upp och ner.
- Kavla eller platta ut degen försiktigt. Mjöla lätt på både över- och undersida,så att degen inte fäster vid bakbordet. Degen ska vara 30x30 cm.
- Vik degen i 3 delar åt ena hållet. Platta till den försiktigt och vik den sedan i 3 delar åt andra hållet. Låt den vila kallt minst 15 minuter.
- Kavla ut degen på nytt till en något större fyrkant än vid förra vikningen. Vik ihop degen 3 gånger åt ena hållet, kavla och 3 gånger åt andra hållet och kavla. Låt vila kallt minst 15 minuter.
- Upprepa vikning och kavling ytterligare 2 eller 3 gånger och låt vila kallt 15 minuter mellan gångerna.
- Dela smördegen i fyra delar och kavla ut till tunna plattor. Lägg färskosten i en sträng mitt på varje platta. Salta och peppra laxen lätt och lägg över färskosten.
- Vik ihop smördegen till ett paket, tillse att skarven blir tät. Vänd paketen så att skarven kommer på undersidan och lägg på bakplåtspapper på bakplåt.
- Pensla med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i 200° tills smördegspaketen har fått färg, cirka 15 minuter.
- Servera med kokt potatis och uppvispad crème fraiche-sås.
Publicerat den
21 mars 2008
Liknande recept
Skriv kommentar