Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Tomatsås på blandade tomater och vitt vin

 
Tomatsås på blandade tomater och vitt vin Tomatsås på blandade tomater och vitt vin Tomatsås på blandade tomater och vitt vin
  • Tid: 4 timmar
Skriv ut

En mustig tomatsås som med fördel kan byggas om till en god tomatsoppa med en skvätt grädde! Eller vad nu just du föredrar, grädde, gräddmjölk eller vatten...eller varför inte ytterligare en skvätt vin, vitt eller rött. ;) Som vanligt tycks alla tomaterna mogna samtidigt och jag gick och klurade på vad jag skulle hitta på med dom, jag har en förkärlek till tomatsoppa med ett gott vitlöksbröd till. Kom på att om jag gör en tomatsås så kan jag “slå två flugor i en smäll” och med lätthet bygga om såsen till soppa när andan faller på! I år har jag odlat mest körsbärstomater i varierande färger, former och storlekar och sen blev det en större plommontomat och en svart rysk historia där jag glömt namnet. Så tomatsåsen är alltså gjord på både röda, svarta, gula och orange tomater, dom minsta körsbärstomaterna valde jag att rosta i ugnen och dom större tomaterna hade jag ambitionen att jag skulle skolla och ta av skalet men när det väl kom till kritan så pallade jag inte det utan skar ner dom med skalet på. Jag har ingen våg så jag har ingen aning om vikten tyvärr, däremot så fyllde jag min 5 liters gryta till bädden, och då var det efter jag grovhackat tomaterna. Såsen håller 3-4 dagar i kylen, förslagsvis fryser du den portionsvis då håller den 5-6 månader. Av receptet blir det ca: 3 liter tomatsås

Ingredienser

Instruktioner

  1. Börja med att rosta dom minsta körsbärstomaterna i mitten av ugnen, på 175 grader i ca 35-40 minuter. Snittade dom på mitten och sen ytterligare en gång och lägg dom på en bakplåtspappers beklädd plåt (det går säkert utmärkt att bara dela dom en gång också) sprinkla över lite olivolja, flingsalt och nymalen svartpeppar. Strö över hälften av den färska timjanen och oreganon och sätt in plåten i ugnen. Finhacka vitlöken, hacka löken, paprikan, chilin och morötterna och stek i hälften smör och hälften olivolja tills lök sorterna känns mjuka men inte fått färg. Hacka undertiden resterande tomater grovt. När löken är klar häll i tomathacket och dom rostade tomaterna, kalvfonden, vattnet och hälften av vinet. Strö över alla torra kryddor och rör om lite försiktigt (det säger jag bara för att min gryta var fylld till brädden en stund innan allt sjunker ihop) och lägg på locket. Låt det hela små puttra i 2-3 timmar under lock, rör om då och då och späd eventuellt med mer vatten. Och glöm inte smaka av, fattas du något så var inte blyg utan ös på med mera kryddning. När det hela har kokt ihop så ta av locket och häll på det sista av vinet, och låt såsen koka ner till önskad konsistens. När du tycker att det är lagom så häller du i resterande av dom färska örterna och låter dom puttra med en stund innan du kör med förslagsvis en stavmixer och finfördelar dom större bitarna och skalen till önskvärd storlek. Jag valde att göra min tomatsås ganska så slät.
  2. Glöm inte att smaka av, du kanske föredrar mer eller mindre vin och- eller kryddor! :)

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.