Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Tores Wretmans recept på semlor och Fettisdagsbullar

(3 kommentarer)  
Skriv ut

Ingredienser

Instruktioner

 1. Av denna sats blir det omkring 12-14 semlor. Man börjar med att smälta smöret och hälla det i mjölken. Jästen smulas fint i en degbunke, salt, socker, ägg och degspad tillsätts. Pudra över hjorthornssaltet och undan för undan mjölet allt under det ni arbetar degen blank och smidig. Låt degen jäsa 10 minuter. Arbeta den på nytt och tag sedan upp den på bakbordet och forma jämna bullar som skall jäsa på plåt en gång till och penslas med ägg innan de gräddas i 250 graders ugnsvärme i 5-10 minuter.
 2. Fettisbullar Låt de nybakade semlorna svalna något och pricka med en gaffel av ett mindre lock ovanpå varje. Töm med hjälp av gaffeln ut det mesta av inkråmet. Blanda det i en bunke med mandelmassan, grädden, äggulorna, smöret, sockret och litet rivet citronskal. Arbeta massan väl, fyll den i bullarna och lägg tillbaka locket. Vispa äggvitorna till skum med litet socker och bestryk semlorna därmed. Glasera dem i hög ugnsvärme – helst under grillelement – och servera i djupa tallrikar tillsammans med mjölk som kokats upp med en vaniljstång. Många serverar kanel till.

Liknande recept

Kommentarer (3)

 • Vetebullen 12 december 2008

  Tillsatte 2 tsk finstött kardemumma i degen för mera smak, annars jättegott!

 • Vetebullen 12 december 2008

  Tillsatte 2 tsk finstött kardemumma i degen för mera smak, annars jättegott!

 • frucaos 25 februari 2009

  Helt misslyckat - tyvärr. Alltför hög ugnsvärme gjorde att de inte hann gräddas färdigt - så de var helt degiga i mitten. Men skam den som ger sig - provar igen med lägre temp. Tänker mig att 200 grader kan funka bättre.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.