Toscasmeten ska smälta samman långsamt och sedan precis bara koka upp. Får den koka för länge kryper smöret ut och går inte att bre.
Instruktioner
- Arbeta snabb ihop degen till bottnen i en skål, eller kör snabbt ihop i matberedare. Tryck ut degen i en springform med löstagbar kant ca 24 cm i diameter. Ställ kallt minst 30 minuter.
- Sätt ugnen på 175°.
- Skålla, skala och mal både söt- och bittermandeln. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker fluffigt. Blanda alltsammans.
- Häll smeten i formen. Grädda kakan på nedersta falsen i ca 30 minuter.
- Koka under tiden toscasmeten. Blanda alla ingredienser i en liten kastrull. Värm under omrörning tills smeten når kokpunkten. Ta kastrullen från plattan.
- Bred den varma smeten över kakan. Grädda ytterligare ca 5 min högst upp i ugnen. Kakan är färdig när ytan är knäckig och fått lite färg. Låt den kallna i formen.
Publicerat den
6 november 2008
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Kakan blev god och mycket uppskattad av kollegorna. Däremot var jag tvungen att ha den inne i 10 min för att toscan skulle få färg. Det gjorde att paj-deg kanterna blev något mörka. Tror att det är bättre att grädda den i 25 min + 10 min och höja tempen till 200 för att ge toscan färg snabbare. Kan säkert variera från ugn till ugn också.