Här är en spännande smakkombination som kommer att bli mycket uppskattad. Härlig nötkola tillsammans med saftig apelsinkaka.
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 grader. Rosta hasselnötterna i en torr teflonpanna. Lägg dem i en ren kökshandduk och gnugga av skalet. Mixa eller mal nötterna.
- Vispa samman det mjuka smöret med socker och blanda sedan ner de malda nötterna.
- Tillsätt äggen, ett i taget. Blanda väl. Rör ner apelsinskal, gräddfil, mjöl och bakpulver.
- Smöra och mjöla en form, ca 22 cm i diameter. Häll smeten i formen. Grädda cirka 30 minuter.
- Gör nötglasyren. Börja med att hacka anötter och frön grovt. Smält smöret och rör ner nötterna, socker, grädde och mjöl.
- Låt glasyren koka en liten stund, 3-4 minuter, under omrörning. Bred sedan ut glasyren över den varma kakan.
- Ställ in kakan i ugnen igen, cirka 5 minuter, tills glasyren fått lite färg. Skär kakan i bitar innan den serveras.
- Gör gärna den här kakan i en långpanna om du ska bjuda många. Dubblera då receptet men följ för övrigt receptet. Skär kakan i rutor vid servering.
- Dessertvariant: Den läckra nötglasyren kan användas till en jättegod pärondessert. Det räcker till 4-6 portioner. Lägg 2 konserverade päåronhalvor på varsin tallrik och fördela den goda nötkolasåsen över frukten. Servera med en klick iskall grädde till.
Publicerat den
7 januari 2008
Liknande recept
Skriv kommentar