Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Tournedos med balsamsås och rotsakskaka

(1 kommentar)  
  • Serverar: 6 portioner
Skriv ut

En perfekt stekt tournedos med en pikant sås och smakrik rotsakskaka, blir en kunglig huvudrätt. Den här rätten gjorde jag en nyårsafton för många, många år sen. Men smaken, den glömmer jag aldrig!

Ingredienser

Instruktioner

  1. Gör rotsakskakan: Koka upp saltat vatten i en kastrull. Skala alla rotsakerna och skär dem i tunna skivor. Förväll rotsakerna knappt 2 minuter i vattnet. Ta upp dem med en hålslev och låt dem rinna av. Klä en springform med bakplåtspapper, eller smörj en teflonform med lite matfett. Strimla purjolöken. Varva rotsakerna med löken i formen. Vispa ägg och grädde och krydda med salt, peppar och en nypa brun farin. Häll det över grönsakerna. Grädda i 175 grader i ca 30 minuter tills kakan har stelnat.
  2. Bind ev om filébitarna med bomullsgarn. Stek dem i matfett och olivolja. Låt dem endast få färg. Salta och peppra. Sätt in köttbitarna i ugnen i 225 grader och låt dem steka färdigt ca 15 minuter.
  3. Balsamsås: Tillsätt 1 msk matfett till stekpannan och fräs de finhackade rotsakerna glansiga. Tillsätt balsamvinäger, vatten och soja och låt koka några minuter. Häll över allt i en kastrull. Vispa ner matfettet klickvis strax före serveringen, låt det inte koka mer.
  4. Lägg upp rotsakskaka, ångkokta sockerärter på tallriken. Lägg upp köttet och skeda över såsen.

Liknande recept

Kommentarer (1)

  • KeLLoGs 23 januari 2010

    Så himla gott! Såsen med rotsakerna blev perfekt.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.