Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Traditionell mjukkaka - i stekpanna

(2 kommentarer)  
  • Serverar: 14 portioner
Skriv ut

Mjukkakor...ja dessa underbart goda bröd...det väcker barndomsminnen och nostalgi hos mig! Jag har verkligen saknat dessa godingar och vad kunde bli bättre än att jag hittade receptet på dessa mjukkakor - som man gräddar i stekpannan?! Lyckan är total! Ingen bagarstuga behövas! De här mjukkakorna är verkligen hur goda som helst och de smakar som mjukkakor ska göra! Ville överraska sambon med något oförskämt gott idag när han kom hem från jobbet och nog kan jag säga att han tyckte dessa var en fullpoängare alltid! De är godast när de är nygräddade men smör, ost eller marmelad. De kan förvaras 2-3 dagar i plastpåse. I frys klarar de sig i ca 6 månader. TIPS! Mjukkakorna kan också gräddas i en het ugn (275 grader). Lägg då mjukkakorna på varma plåtar och grädda dem 2-3 minuter per sida, eller tills mjukkakorna har fått fin färg och lagom mjukhet. Receptet räcker till 14 stycken härliga mjukkakor.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Smula ner jästen i en bunke.
  2. Smält smöret och häll därefter i mjölken och värm upp degspadet till fingertemperatur, 37 grader.
  3. Häll hälften av degspadet över jästen. Rör om tills jästen har löser upp sig.
  4. Tillsätt resten av degspadet, salt, socker, sirap, hjortronsalt, grahamsmjöl och rågsikt.
  5. Arbeta in vetemjölet. Degen ska vara en aningens kladdig.
  6. Låt degen stå och jäsa under en bakduk i 45 minuter.
  7. Hetta upp en stekpanna, sätt plattan på medelstark värme. OBS! Inget matfett ska användas, stekpannan ska vara snustorr!
  8. Ta upp degen på ett kraftigt mjölat bord/arbetsyta och dela den lösa degen i 14 lika stora delar.
  9. Rulla varje del till en bulle. Kavla ut den första på den väl mjölade bänken/arbetsytan till knappt ½ cm tjock kaka. Använd också gärna en kruskavel (inte ett måste), rulla upp degkakan på kaveln och borsta bort överflödigt mjöl.
  10. Lägg försiktigt ner kakan i den varma stekpannan och grädda kakan i ca 2 minuter på varje sida. (under tiden denna kaka gräddas i stekpannan är det bra att kavla ut nästa boll/kaka, så du får en jämn rytm med utkavlingen och gräddningen)
  11. Ta upp mjukkakan och låt svalna under en bakduk på galler.
  12. Upprepa denna utkavling och gräddnings-process tills alla mjukkakorna är klara.
  13. Klart!

Liknande recept

Kommentarer (2)

  • mkml 30 augusti 2012

    ojojoj vad goda dom var....

  • k_larsdotter_a 10 september 2012

    Hej, goda bröd. Jag gjorde degen på kvällen och så fick den stå i kylen med plast på över natten och så gräddade jag de på morgonen, gick kalasbra. Om man är van vid att steka ex pannkakor i två/tre stekpannor gör man med fördel på samma sätt här. Tyckte mest att jag stod och väntade och sen kommer jag att ta i lite mer salt nästa gång men vilket höjdarbröd. Sonen älskade det och han är annars lite kinkig på macka!

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.