Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Tryffelsås

Tryffel är en riktig delikatess när det kommer till matlagning och är en typ av underjordiskt växande svamp. Vit tryffel – även kallad Albatryffel – anses vara en av världens dyraste och mest exklusiva tryffelsorter och växer i länderna kring Adriatiska havet. Mest känd bland tryfflarna är den som i matlagningssammanhang kallas svart tryffel, Perigordtryffel eller vintertryffel. Den återfinns ofta under ekar i medelhavsregionen. I Sverige går det att hitta sommartryffel eller svart hösttryffel på Gotland och Öland där jorden är mycket kalkrik. Om du riktigt vill lyxa nästa gång det ska bjudas på finmiddag, gör en tryffelsås till köttbiten. Matklubben har samlat de godaste recepten på tryffelsås – Att laga en pastarätt med tryffelsås kommer inte att göra någon middagsgäst besviken. Prova gärna också den klassiska rätten filé mignon black and white där tryffelsåsen samsas bredvid en bearnaisesås på tallriken.


Finhacka och fräs schalottenlökarna i smör, blanda i socker och låt detkaramelliseras. Tillsätt rödvinet och reducera (koka ned) blandningen till ungefär en tredjedel. Häll på kalvfond och koka i...

4

Häll vatten, fond, soja och rödvin i en kastrull. Låt koka upp och red av till önskad konsistens med maizena. Rör ner smöret så det smälter. Droppa i ett par droppar tryffelolja och smaka av. Serve...

4

Skär lax och fläsk i bitar, ca 3 x 3 cm. Blanda smör och rapsolja, salt, peppar och rosmarin i en bunke. Lägg i laxen och rör om. Trä upp lax och fläsk på 4 grillspett eller blötlagda träspett...

4

Låt riven tryffel ligga i 2.5 dl grädde på kyl över natten i en lufttät burk. Finhacka och fräs löken i smör tillsätt vitvinet och reducera allting tills hälften återstår. Tillsätt 2.5 dl grädde oc...


Bena ur kycklingen från ryggen och fram, så att man får ett helt skinn. Lossa lår och vingar. Bena ur låret och slå in köttet i parmaskinka. Lägg skarven neråt på en smord plåt. Pensla på lite o...

4

Sätt ugnen på 175 grader. Smält 125 g av chokladen till kakan över vattenbad. Hacka resterande choklad grovt. Vispa smör och socker tills det är fluffigt. Vispa ner ett ägg, i taget och vispa ihop...

8

Börja med tryffelsåsen. Fräs lök i peppar lätt i 1½ msk matfett. Pudra över mjöl och fräs det hela någon minut. Späd med buljong och vin under vispning, tillsätt soja och tryffelspad och låt såsen sju...

4
3

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.