Detta är milda och matiga piroger som passar utmärkt till lunch tillsammans med en krispig grönsallad. De är också perfekta att ta med på picknicken!
Instruktioner
- Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Låt blandningen bli fingervarm, ca 37 grader. Smula ner jästen i en bunke. Häll degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.
- Rör ner salt och ägg i degvätskan. Häll sedan ner mjölet, lite i taget. Spara lite mjöl till utbakningen. Knåda ihop till en smidig deg. Låt jäsa 45 minuter.
- Gör fyllningen: Skala och hacka löken och vitlöken. Finhacka paprikan. Fräs löken mjuk i oljan. Tillsätt färsen och låt den steka med så att den får lite färg. Mosa färsen med en gaffel så att den blir smulig. Tillsätt tomatpurén och rör runt.
- Riv potatisen grovt och blanda ner den i färsen. Salta och peppra. Tillsätt vattnet. Låt fyllningen småputtra 5-7 minuter på svag värme, tills potatisen känns färdig och vätskan är borta. Tillsätt paprikabitarna.
- Sätt ugnen på 200 grader. Stjälp upp degen och knåda den smidig. Dela degen i 10 bitar. Forma degbitarna till bullar och kavla ut dem till runda plattor, ca 15 cm i diameter.
- Lägg en sträng fyllning på degplattan. Vik upp degen över fyllningen så att kanterna möts. Tryck ihop kanten i ett vågigt mönster. Tryck ordentligt så att det inte öppnar sig under gräddningen.
- Lägg pirogerna på en bakpappersklädd plåt. Låt jäsa ytterligare 10 minuter. Pensla pirogerna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 25-30 minuter tills pirogerna blivit gyllenbruna.
Publicerat den
31 juli 2008
Liknande recept
Skriv kommentar