Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Tusenbladstårta

(2 kommentarer)  
  • Serverar: 8-10 portioner
Skriv ut

Detta är en frasig smördegstårta – tusen blad syftar på de många spröda skikten i tårtbottnarna. Tusenbladstårta har länge varit den klassiska jultårtan i många svenska familjer. Visst kan man baka den på hemlagad smördeg så som man alltid gjorde förr men köpt smördeg underlättar. Bottnarna kan bakas ett par timmar i förväg om de bara skyddas från fuktig luft som gör dem sega. Lägg ihop bottnarna just innan tårtan ska serveras, annars mister de sin sprödhet.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Laga först vaniljkrämen. Dela vaniljstången på längden med en liten kniv. Lägg den i en tjockbottnad rostfri kastrull, 1 1/2 liter stor och slå på grädden. Låt koka upp och sjuda 15 minuter under lock. Dra kastrullen åt sidan.
  2. Vispa ned gulorna och sockret. Rör ut potatismjölet i 1/2 dl kall mjölk i en kopp; vispa ned det i kastrullen.
  3. Låt krämen sjuda under kraftig vispning 3–4 minuter. Krämen får inte koka, då blir den grynig.
  4. Låt krämen svalna under lock. Den kan lagas en dag i förväg om man vill.
  5. Låt smördegsplattorna tina utbredda i 15 minuter. Kavla ut varje platta till en rundel cirka 25 cm i diameter: Lägg en stor tallrik på degen och skär längs kanten.
  6. Lägg varje kaka på en kall, osmord plåt. Nagga den tätt med en gaffel (annars blåser degen upp i ugnen).
  7. Låt kakorna vila 15 minuter i köket före gräddningen (annars krymper de i ugnen).
  8. Grädda i 250° cirka 5 minuter eller tills kakan har fått fin färg. Låt svalna på ett galler.
  9. Välj ut den vackraste kakan och sikta florsocker över den. Bred de övriga kakorna med ett lager äppelmos och ett lager vaniljkräm. Lägg samman kakorna med den florsockrade kakan överst.
  10. Servera tårtan genast.

Liknande recept

Kommentarer (2)

  • Nettan1984 24 februari 2010

    Gjorde tusenbladstårtan, men hade svårt att få smördegen utkavlad, därför gjorde jag flera i portionsstorlek. Plus att jag dekorerade med sylt och vaniljkräm istället för florsocker :) Jättegott var det hur som helst! Definitivt något jag kan försöka mig på igen!

  • Nettan1984 24 februari 2010

    Laddade upp en bild, hoppas det är ok!

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.