Detta är en frasig smördegstårta – tusen blad syftar på de många spröda skikten i tårtbottnarna. Tusenbladstårta har länge varit den klassiska jultårtan i många svenska familjer. Visst kan man baka den på hemlagad smördeg så som man alltid gjorde förr men köpt smördeg underlättar.
Bottnarna kan bakas ett par timmar i förväg om de bara skyddas från fuktig luft som gör dem sega. Lägg ihop bottnarna just innan tårtan ska serveras, annars mister de sin sprödhet.
Instruktioner
- Laga först vaniljkrämen. Dela vaniljstången på längden med en liten kniv. Lägg den i en tjockbottnad rostfri kastrull, 1 1/2 liter stor och slå på grädden. Låt koka upp och sjuda 15 minuter under lock. Dra kastrullen åt sidan.
- Vispa ned gulorna och sockret. Rör ut potatismjölet i 1/2 dl kall mjölk i en kopp; vispa ned det i kastrullen.
- Låt krämen sjuda under kraftig vispning 3–4 minuter. Krämen får inte koka, då blir den grynig.
- Låt krämen svalna under lock. Den kan lagas en dag i förväg om man vill.
- Låt smördegsplattorna tina utbredda i 15 minuter. Kavla ut varje platta till en rundel cirka 25 cm i diameter: Lägg en stor tallrik på degen och skär längs kanten.
- Lägg varje kaka på en kall, osmord plåt. Nagga den tätt med en gaffel (annars blåser degen upp i ugnen).
- Låt kakorna vila 15 minuter i köket före gräddningen (annars krymper de i ugnen).
- Grädda i 250° cirka 5 minuter eller tills kakan har fått fin färg. Låt svalna på ett galler.
- Välj ut den vackraste kakan och sikta florsocker över den. Bred de övriga kakorna med ett lager äppelmos och ett lager vaniljkräm. Lägg samman kakorna med den florsockrade kakan överst.
- Servera tårtan genast.
Publicerat den
4 augusti 2008
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Gjorde tusenbladstårtan, men hade svårt att få smördegen utkavlad, därför gjorde jag flera i portionsstorlek. Plus att jag dekorerade med sylt och vaniljkräm istället för florsocker :) Jättegott var det hur som helst! Definitivt något jag kan försöka mig på igen!
Laddade upp en bild, hoppas det är ok!