Såg ursprungsreceptet någonstans på nätet men kunde inte hitta det igen. Så här kommer min egen version. Det ljusa muscovadosockret ger en svag kolasmak men det går bra med vanligt strösocker. Kakorna kräver 3 olika moment. De är försvinnande goda och väl värda arbetsinsatsen.
Instruktioner
- Blanda alla ingredienser till kakbottnen i en matberedare. Degen ska inte kladda men inte heller vara för hård.
- Rulla 35-40 degkulor som läggs i småbrödsformar.
- Tryck en rejäl fördjupning i mitten av varje degkula.
- Grädda i 175º i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Låt svalna.
- Vispa ihop ingredienserna till kolan, låt den koka upp och sänk sedan värmen. Sjud den tills den tjocknat vilket kan ta upp till 1 ½ timme. Gör gärna det sk kulprovet, droppa lite smet i ett glas med kallt vatten. Går det att forma den till en kula så är kolan färdig. Låt svalna en aning.
- Fyll kakans fördjupning med ca 1 tsk kolasmet. Låt stelna.
- Smält chokladen över vattenbad och klicka den över kolan. Låt chokladen stelna.
Publicerat den
4 januari 2011
Kommentarer
Skriv kommentar
Jätte goda små kakor gick åt som smör i solsken
Låter super gott, går dom att frysa?
De går bra att frysa...