Görs med tre lager chokladbottnar, körsbärskompott och vispad grädde.
Instruktioner
- Till den hårda chokladbottnen blandas mjöl, kakao, bakpulver, socker, vaniljsocker, salt och smör med elvisp eller i matberedare.
Ta upp och arbeta ihop degen.
Kavla ut till lagom storlek för en springform på 28 cm.
Degen påminner om pajdeg i konsistensen.
Smöra formen och lägg i degen.
Grädda ca 15 minuter i 200-225 grader.
Lossa formen genast och låt kallna.
Bottnen är skör när den är nygräddad.
- Till den mjuka bottnen vispas ägg och vatten till skum med elvisp.
Blanda socker och vaniljsocker och vispa ner i äggvispet.
Vispa ytterligare 2 minuter.
Blanda vetemjöl, potatismjöl, kakao, kanel och bakpulver och tillsätt hälften av detta.
Vispa på låg hastighet tills allt är väl blandat och tillsätt sedan resten av mjölblandningen.
Häll smeten i smörad 28 cm springform och grädda 25-30 minuter i 175-200 grader.
Låt kallna.
Dela i två bottnar.
- Körsbärsfyllning:
Sila av saften och värm upp körsbären som hastigast.
Blanda 4 msk av saften med potatismjölet och koka upp resterande saft.
Tillsätt redningen och ge ett snabbt uppkok tills blandningen tjocknat.
Rör till sist ner körsbären och om så önskas körsbärsvinet.
Låt kallna.
- Vispgrädden:
Vispa grädden och tillsätt socker och vaniljsocker.
När vispgrädden tjocknat tillsättes potatismjölet.
Varva chokladbottnarna, den hårda underst, med körsbärsfyllning och vispgrädde.
Översta lagret ska vara vispgrädde.
Strö över chokladspån.
Låt tårtan dra någon timme innan servering.
Publicerat den
4 juli 2008
Liknande recept
Skriv kommentar