Dinkel, även kallad spelt är en gammal vetesort med fylligare smak. Här tillsammans med en rågsurdeg och rostade solroskärnor.
Instruktioner
- Lös upp jästen i vattnet, tillsätt rågsurdeg, dinkelmjöl, vetemjöl och rågmjöl. Ta inte hela mjölmängden på en gång, spara en del till utbakningen. Använd assistent, då blir degen välarbetad med minimal ansträngning.
- Arbeta degen 10 minuter innan saltet och solroskärnorna tillsätts. Arbeta på lägsta hastigheten i ytterligare 5 minuter.
- Jäs ca 1 ½ - 2 timmar i rumstemperatur, väl övertäckt.
- Ta upp på mjölat underlag och dela degen i 2 lika stora delar. Knåda lätt, rundriv och forma släta, runda bröd.
- Jäs gärna i brödkorg. Vänd i så fall den rundade delen, ovansidan, neråt i korgen och tryck ut med handflatan. Täck med bakduk och jäs ytterligare ca 1 timme i rumstemperatur.
- Stjälp upp på bakpappersklädd plåt och grädda i 250º i 10 minuter. Sänkt temperaturen till 200º och grädda i ytterligare 25 - 30 minuter. Spraya bröden ett par gånger med kallt vatten under gräddningstiden.
- Låt svalna på galler.
- Att rundriva är en enkel men effektiv metod. Så här gör du:
- Platta ut de knådade degbitarna, vik in kanterna mot mitten, tryck till samtidigt som du snurrar degbiten ett kvarts varv. Upprepa tills formen är rund och fin.
- Att jäsa i korg är naturligtvis inte nödvändigt. Går bra att baka ut till 2 vanliga limpor efter att degen rundrivits.
Publicerat den
29 mars 2011
Liknande recept
Skriv kommentar