Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Tyskt bondbröd

 
 • Serverar: 2 portioner
Skriv ut

Dinkel, även kallad spelt är en gammal vetesort med fylligare smak. Här tillsammans med en rågsurdeg och rostade solroskärnor.

Ingredienser

Instruktioner

 1. Lös upp jästen i vattnet, tillsätt rågsurdeg, dinkelmjöl, vetemjöl och rågmjöl. Ta inte hela mjölmängden på en gång, spara en del till utbakningen. Använd assistent, då blir degen välarbetad med minimal ansträngning.
 2. Arbeta degen 10 minuter innan saltet och solroskärnorna tillsätts. Arbeta på lägsta hastigheten i ytterligare 5 minuter.
 3. Jäs ca 1 ½ - 2 timmar i rumstemperatur, väl övertäckt.
 4. Ta upp på mjölat underlag och dela degen i 2 lika stora delar. Knåda lätt, rundriv och forma släta, runda bröd.
 5. Jäs gärna i brödkorg. Vänd i så fall den rundade delen, ovansidan, neråt i korgen och tryck ut med handflatan. Täck med bakduk och jäs ytterligare ca 1 timme i rumstemperatur.
 6. Stjälp upp på bakpappersklädd plåt och grädda i 250º i 10 minuter. Sänkt temperaturen till 200º och grädda i ytterligare 25 - 30 minuter. Spraya bröden ett par gånger med kallt vatten under gräddningstiden.
 7. Låt svalna på galler.
 8. Att rundriva är en enkel men effektiv metod. Så här gör du:
 9. Platta ut de knådade degbitarna, vik in kanterna mot mitten, tryck till samtidigt som du snurrar degbiten ett kvarts varv. Upprepa tills formen är rund och fin.
 10. Att jäsa i korg är naturligtvis inte nödvändigt. Går bra att baka ut till 2 vanliga limpor efter att degen rundrivits.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.