Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Tyskt fullkornsbröd

 
  • Serverar: 4 portioner
Skriv ut

Det här goda och nyttiga fullkornsbrödet är bakat på en surdeg som ska stå över natten. Resultatet blir ett saftigt och hållbart bröd att njuta av.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Dag 1: Värm filmjölken till 35 grader. Blanda filmjölken och mjölet, till surdegen, i en bunke. Täck bunken med plastfolie och låt stå över natten i rumstemperatur.
  2. Gör krossblandningen. Värm vattnet till max 90 grader. Häll det heta vattnet över rågkross, rågflingor och linfrön. Låt krossblandningen ligga i blöt över natten.
  3. Dag 2: Blanda jäst, rågmjöl och den blötlagda krossblandningen med 300 g surdeg, frys in det som blir över av surdegen. Låt stå 1 timma.
  4. Blanda ner youghurt, sirap, salt, rågmjöl, rågsikt, vetemjöl, solroskärnor och honung i jästblandningen. Degen är tung och lös, arbeta den gärna i en hushållsassistent minst 5 minuter. Låt degen jäsa 1 timma i bunken.
  5. Smöra och bröa 4 brödformar, 1½ liter, med rågkross. Fördela degen i formarna. Pensla ytan med vatten och garnera med solroskärnor. Låt bröden jäsa ytterligare 1 timma. Sätt ugnen på 250 grader.
  6. Ställ in bröden i den varma ugnen. Sänk värmen efter 10 minuter till 175 grader. Grädda bröden ytterligare ca 40 minuter och låt svalna på galler.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.