I stället för att späcka köttet med plommon ugnsbakar man här frukten. Då blir den saftig och god. Byt gärna ut plommonen mot äpplen. Ur Allt om Mat nr 18/08.
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175°.
- Skåra fettkappan på köttet med en kniv. Gnid in det med salt och peppar. Bryn köttet med smör i stekpanna till fin, gyllenbrun färg.
- Skölj och skrubba eventuellt potatisarna. Halvera plommonen och ta bort kärnan. Skala och halvera löken. Krossa vitlöken med t ex skaftet på en kniv. Blanda alla grönsaker och plommon tillsammans med timjan, salt, peppar och olja. Lägg grönsakerna i en ugnssäker form och häll över portvinet.
- Lägg på köttet. Ställ in i ugnen tills köttet har en innertemperatur på 65°, ca 30 minuter.
- Ta ut köttet och låt det vila ca 10 minuter. Höj temperaturen i ugnen till 250° och låt grönsakerna få färg medan köttet vilar. Skär upp köttet i skivor och servera med de rostade grönsakerna.
Publicerat den
12 december 2009
Liknande recept
Skriv kommentar