Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Ugnsbakad lax med örtfyllning

 
  • Serverar: 6 portioner
  • Tid: 20 minuter
Skriv ut

Lax till midsommar är en självklarhet för de flesta, och det vanligaste är att vi serverar den gravad, rimmad eller rökt. Här gör vi något lite annorlunda – en örtfylld lax som på behändigt vis steks i ugn tillsammans med färskpotatis. Då blir allting färdigt på samma gång, och du kan ställa fram hela rätten på bordet i en och samma panna. Laxen serveras varm eller ljummen, med en kall dragonkryddad sås gjord på krämig turkisk yoghurt. En fräsch och god sommarmiddag!

Ingredienser

Instruktioner

Skölj och riv zucchinin grovt. Blanda det rivna med salt i ett durkslag och låt det stå ca 30 min så att vattnet dras ur. Pressa lätt för att få ut vattnet. Hetta upp olja i en stekpanna och fräs zucchinin ca 1 minut. Strimla salladslöken, blanda ner den och stek ytterligare ca 1 minut. Blanda ner örterna och ställ åt sidan. 2 Lägg upp laxsidan på en skärbräda och dela den på längden precis där den tjockare delen blir tunn. Det blir en bredare tjock del och en smalare tunn som kommer att bli översidan. 3 Lägg ut 4–5 långa steksnören, ca 30 cm långa, på tvären i en ugnssäker form och lägg den tjocka laxsidan ovanpå med köttsidan upp. Strö salt på laxen och även på köttsidan av den andra laxdelen. 4 Sätt ugnen på 200°. Skölj och skrapa eller borsta potatisen och koka den ca 5 min. Häll bort vattnet och blanda potatisarna med olja. Bred ut zucchini- och örtblandningen på laxen och lägg den tunnare delen över med skinnsidan upp. Knyt om snörena. 5 Lägg den förkokta potatisen bredvid laxen i samma form och strö på salt. Stek mitt i ugnen ca 20 min beroende på laxens tjocklek eller tills innertemperaturen är 58°. Rör om i potatisen någon gång under tiden. 6 Rör samman samtliga ingredienser till såsen. Låt den stå kallt. Servera laxen varm eller ljummen med den kalla såsen och en blandad grönsallad.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.