Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Ugnsgratinerad surkålsgryta

 
  • Serverar: 4 portioner
  • Tid: 1 timme
Skriv ut

Ett Holländskt vardagsrecept som jag lärde mig av min svärmor. Jag har egentligen aldrig varit speciellt förtjust i surkål innan jag flyttade till Nederländerna och lärde mig att det fanns en uppsjö av olika sorters surkål. Det här blev ett sätt att göra en god rätt som till och med mina syskonbarn (yngre tonåren) åt med glädje.

Ingredienser

Instruktioner

Börja med att göra vanligt potatismos, skala potatisen dela den i mindre bitar och koka den i saltat vatten. Mosa och blanda i smör och mjölk under omrörning tills du har fått en fluffig konsistens. Hacka vitlök och lök samt dela svampen i mindre bitar. Stek köttfärsen i lite smör och lägg till svamp och lök när vätskan har stekts bort och fräs allt tills du fått färg på svampen och löken smält ner. Rör ner tomatpurén och sojasåsen, smaka av med salt och peppar tills du tycker allt är gott. Kom ihåg att du ska ha en ganska söt smak på köttfärsen för att balansera mot surkålen. Dränera surkålen i ett durkslag tills vätskan är borta, kålen har tillräckligt mycket smak av vinäger eller vin utan att du ska behålla vätskan. Sätt på ugnen på 200 grader och smöra en djup ugnsform, hellre djup och hög än stor och låg. Först lägg köttfärsfräset i botten, täck med surkålen och avslutningsvis täck allt med potatismoset. Fördela ströbröd över allt och klicka ytterligare lite smör på toppen. Gratinera i ugnen ca 30 minuter och på så sätt blandas smakerna av den sötaktiga köttfärsen med surkålen. Servera med en god tomatsallad med mozzarella och basilika.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.