Det katalanska köket bjuder här på en utsökt rätt, knaprig ugnsstekt anka med vinpocherade fikon.
Instruktioner
- Skölj fikon och russin under rinnande vatten och lägg dem i en gryta med vin, 0.25 tsk kanel, socker och kryddnejlika. Hetta upp och låt sjuda sakta i 10 minuter. Ta av från värmen och lägg på lock.
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Torka av ankan och gnid in den med salt, peppar, paprikapulver och resten av kanelen. Bind upp ankan med steksnöre så att vingar och lår sitter riktigt tätt mot kroppen.
- Smält smöret i en stekpanna. Bryn ankan väl runt om ca 10 minuter. Lägg över den i en ugnsfast form och stek i ugnen 1 timma och 15 minuter. Ös ankan då och då med spadet från fikongrytan.
- Skålla, skala och kärna ur tomaterna. Tärna dem fint. Skala och hacka vitlöksklyftan. Rosta brödet och tärna det.
- Ta ut ankan ur ugnen, lägg över den på ett fat och täck med aluminiumfolie. Skumma bort synligt fett i stekskyn med en sked.
- Ta upp fikonen ur sitt spad med hålslev och lägg dem åt sidan på en tallrik. Häll steksky, tomater, bröd och vitlök i grytan med fikonspad och hetta upp. Låt sjuda 5 minuter tills såsen reducerats något.
- Lägg fikonen i såsen och värm 2 minuter. Stycka ankan och servera genast med såsen.
Publicerat den
8 februari 2013
Liknande recept
Skriv kommentar