Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Ugnstekt sikfilé med syrlig persiljegräddsås

 
  • Serverar: 4 portioner
  • Tid: 45 minuter
Skriv ut

Väljer Ni hel sik så skär ut ryggbenet samt fenor och benen i slaksidorna avlägsnas, den skall vara fjällad. Det här receptet är en gammal släktklenod som förfinats genom åren. Från början var det en hel sik, med benen kvar, som lades på en ugnsplåt, saltades och ströddes över med ströbröd, mycket smör lades på och sedan in i ugnen, östes ofta tills fisken var nästan färdig då slog man över grädde och mjölk samt massor med persilja. Serverad med kokt potatis. Det har hänt en hel del med receptet sedan dess. I dag skall det vara en hel sik som man skär ut ryggbenet ur och skär även bort benen från slaksidorna med en tunn filékniv, saltar, pepprar och beströr den med finsiktat ströbröd blandat med lite fint rågmjöl. Lägger den på en ugnsplåt som smorts med smör och droppas på med lite worchestershiresås. Klickar på lite mera smör på själva fisken sam även några klickar runt om, steker i 200° varm ugn. Beräkna minst 250 g fisk till varje person.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Salta och peppra fisken på båda sidor och strö över ströbröd som blandats med fint rågmjöl på båda sidorna av fisken.
  2. Lägg klickar med smör på en yta av ugnsplåten som fisken kommer att täcka, droppa över några droppar worchestershiresås och lägg på fisken med skinnsidan uppåt. Lägg på några smörklickar ovan på fisken samt även runt om fisken. Lägg ut löken kring fisken.
  3. Sätt in i 200° varm ugn i ca 20 minuter, ös fisken ofta med det smälta smöret på plåten. Fisken och löken kräver ganska mycket smör så man brukar få tillsätta lite vartefter så att det inte steker torrt. Rör om i löken ett par gånger. När den blivit brun och lite knaprig tar man upp den från plåten. Plocka bort eventuellt brända lökbitar.
  4. Blanda grädde, mjölk,, buljongtärning och vin i en kastrull och låt koka upp, salta och peppra samt blanda ner citronsaften, smaka av. Blanda till sist ner den hackade persiljan.
  5. Ta ut fisken och häll över såsen, sätt in i ugnen tills såsen börjar tjockna, ös fisken några gånger med såsen.
  6. Lägg upp fisken på ett serveringsfat. Garnera med citronskivor och tomatklyftor, lägg den stekta löken runt om fisken, servera med nykokt potatis, såsen och knäckebröd.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.