Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Ukrainsk bortsj

(2 kommentarer)  
Skriv ut

Ukraina bortsj är det europeiska Rysslands stora, stora soppa. Receptet har jag hittat i ett litet häfte sammanställt av Marie Louise Telegin 1977. Jag lagar den gärna på vintern och den är mycket matig och jättegod. Det blir mycket och går jättebra att frysa. Bara att fräscha upp den med lite färskriven rödbeta när man ska äta den.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Lägg köttet i en rymlig soppkittel, häll på det kalla vattnet, koka upp och skumma väl. Tillsätt lagerblad, pepparkorn, vitlöksklyftor, persiljestjälkar, morötter, selleri och purjolök. Alla grönsaker först skurna i mindre bitar. Låt soppan småkoka under lock cirka 1 ½ timme.
  2. Koka under tiden 7 av rödbetorna i lätt saltat vatten tills de är mjuka, skala och skär dem sedan i 6-8 klyftor. Skala och riv den råa rödbetan. Lägg det rivna i lite kallt vatten.
  3. Lägg ner den finstrimlade vitkålen, de gula lökarna skurna i klyftor och den tärnade potatisen i grytan. Skålla och skala tomaterna, hacka dem grovt och lägg i soppan tillsammans med tomatpurén, vinäger och en gnutta socker. Låt inte soppan sjuda eller koka, den ska hållas varm just under kokpunkten i 40 minuter. Tillsätt de kokta rödbetorna. Gör en redning av öl och mjöl eller vatten och mjöl och vispa ner i soppan som nu ska sjuda i 15 minuter.
  4. Ta upp köttet, skär det i tjocka skivor och lägg i en varm soppskpål. Blanda ner den rårivna rödbetan + vatten i soppan, smaka av med salt och häll över köttet. Strö över grovhackad persilja.
  5. Servera mycket het med syrligt rågbröd eller bovetebröd till, svalt öl eller mustigt rödvin.
  6. Den som vill kan låta ett par knubbiga korvar koka med den sista kvarten. De skärs sedan i mindre bitar tillsammans med köttet.

Liknande recept

Kommentarer (2)

  • PONCHIK 16 september 2009

    Hej,kanske den soppa är gott,men den inte rysk eller ukrains bortsj häller.

  • babbs 16 september 2009

    Jag erkänner att jag inte vet skillnaden på rysk eller ukrainsk bortsj. Men jag vet att det finns lika många recept på rödbetssoppa som husmödrar som lagar den. Om den är rysk eller inte spelar ingen roll. Den är jättegod. Sedan är det ju upp till var och en att tycka som man vill.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.