- Serverar: 6-8 portioner
- Tid: 1 timme 20 minuter
Skriv ut
En av de godaste plommonkakor jag gjort någon gång.
Görs ett gäng varje år när plommon är mogna så det finns i frysen under större delen av vinterhalvåret :)
Instruktioner
- Sätt ugnen på 170 grader.
- Vispa rumstempererat margarin och strösocker så vitt och pösigt det går under ett par minuter.
- Tillsätt äggen och vispa ett par minuter till.
- Blanda vetemjöl, bikarbonat (går lika bra med ca 1 ½ tsk bakpulver) vaniljsocker i en separat bunke.
- Rör därefter ihop smeten med mjölblandningen väl.
- Dela plommonen, kärna ut och lägg dem i en lagom stor skål/djup tallrik.
- Blanda strösocker och kardemumma, häll ungefär 70% över plommonen och rör om väl så att plommonen täcks av sockerblandningen.
- Det går bra att byta ut kardemumma mot kanel om man vill eller kanske ta hälften av varje.
- Smörj en springform och täck med ströbröd, gärna springform med hål i mitten (blir jämnare gräddning än med hel form som till tårtbotten)
- Tryck ner plommonhalvorna i smeten, gärna nästan ner till botten.
- Strö resterade socker/kardemummablandning över kakan innan den åker in i ugnen.
- Grädda på nedersta falsen i 50-60 min eller tills kakan är fast vid stockprov.
- Serveras antingen som kaka eller ljummen med lite vaniljsås eller glass.
Publicerat den
12 september 2015
Liknande recept
Skriv kommentar