Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Uplandskubb

(1 kommentar)  
  • Serverar: 6 portioner
  • Tid: 7 timmar
Skriv ut

Uplandskubb är ett gammalt uplandsbröd som var vanligt förr i tiden. Namnet kubb kommer från formen, som påminner om en liten huggkubbe. Det äldsta kända receptet är från 1852, upptecknat i Älgesta. Men som med alla gamla recept så varierar de en aning. Att koka bröd är en mycket gammal konserveringsmetod. Det tar ganska lång tid att göra, men blir mycket hållbart.

Ingredienser

Instruktioner

Rör ut jästen i fingervarmt vatten. Tillsätt sirap och salt. Blanda först i rågmjölet och därefter vetemjölet. Arbeta degen smidig. Smörj och mjöla ett rakt emaljerat eller rostfritt 2-liters kärl med lock. Lägg ner degen i kärlet och låt den jäsa till dubbel storlek. Sätt locket på kärlet, gärna med ett smörpapper emellan så det blir riktigt tätt, och sätt den i en gryta. Häll på så mycket kokande vatten i grytan att kärlet precis börjar lätta från botten. Sätt lock på grytan. Brödet ska koka i vattenbadet i cirka 4 timmar. Stjälp upp brödet och dela det i fjärdedelar. Uplandskubb serveras gärna tillsammans med gravad strömming eller istersmör och rödlök.

Kommentarer (1)

  • xtronick 21 januari 2009

    jag har ett lättare sätt att baka Uplandskubb ändra lite i receptet tag bara 3dl vatten och 3dl vetemjöl 7dl rågmjöl strunta i vatten badet ställ in kastrullen med degen i ungnen i 200 grader i 2 tim ( man kan tillsätta brödkryddor till degen för att få lite mer smak, jag har även tillsatt hackade oliver och färsk basilika det blir supper gott )

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.