Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Upplandskubb (kokt bröd)

(1 kommentar)  
 • Serverar: 2 portioner
 • Tid: 3 timmar
Skriv ut

Att baka bröd är något speciellt. Finns inget annat livsmedel som är så spritt över hela vår jord och i de flesta kulturer som just bröd. Bröd anväds i alla möjliga sammanhang så som: Bröllopsbröd, Välkomstbröd, Begravningsbröd, Bröd till dop som symboliserar livet etc. Detta bröd som jag nu presenterar är ett landskapsbröd från Uppland. Det kokades från början inneslutet i burkar i ugn. Detta recept är en enklare variant men smaken, saftigheten och hållbarheten blir densamma. Det är inga som helst kryddor i brödet utan rågsmaken får tillåtas att "blomma" fullt ut. Brödet passar alldeles utmärkt att göra snittar av. Absolut till en matjesillstårta - det är en höjdare. Låt dig inte skrämmas av tillagningstiden. Det mesta är gräddningstid. Långa gräddningstider gör att smaken hinner utvecklas bättre. Då det gäller ugnstemperatur: Har du en varm ugn så kan du tänkas behöva sänka temperaturen något. Respektive tvärtom - om du har en kall ugn.

Ingredienser

Instruktioner

 1. Häll mjölsorterna i degbunken. Blanda vatten sirap och salt och värm upp så att det är 37 grader. Vispa om så att alla ingredienser löser sig. Smula i jästen. Blanda samman allt till en fast deg. Degen måste hålla samman. Annars får du hälla i mer LJUMMET vatten. Den skall vara fast och lätt formbar - som modellera.
 2. Smörj nu två stycken 2 liters brödformar.
 3. Dela degen i två delar och rulla ut den till 2 rullar.
 4. Lägg i rullarna i de smorda formarna och täck över formarna med dubbel aluminiumfolie. Slut folien tätt emot formarnas kanter runt om.
 5. Sätt en braspanna på den nedersta falsen i ugnen.
 6. Placera de övertäckta formarna i braspannan.
 7. Häll nu på vatten i braspannan så vattnet når upp till kanten. Tag ut formarna och låt bröden jäsa i de övertäckta formarn på en varm plats i ca. 45 minuter.
 8. Sätt på ugnen på 200 grader. Efter det att bröden jäst klart så placera de övertäckta formarna i den vattenfyllda braspannan - försiktigt!
 9. Bröden gräddas nu i 2 timmar och en kvart. Kontrollera vattennivån i braspannan då och då. Fyll på om det behövs - med varmt vatten ur kran.
 10. Låt bröden svalna inlindade i bakdukar.

Liknande recept

Kommentarer (1)

 • MamaEva 27 april 2009

  Vad är braspanna för något? Långpanna eller??..

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.