Västerbottenosten är det norrländska inslaget i det här goda brödet. Oliver och vitlök är italienska influenser som blir ett mycket gott sällskap till osten.
Instruktioner
- Smörj två avlånga formar, ca 1½ liter, lätt. Smula ner jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervärme, 37 grader. Tillsätt oljan. Häll lite av degvätskan över jästen. Rör tills den har löst sig.
- Tillsätt resten av degvätskan, salt, socker och det mesta av mjölet. Spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta degen, för hand eller med maskin, tills den släpper bunkens kant.
- Låt degen jäsa övertäckt ca 30 minuter på en rumsvarm och dragfri plats.
- Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Knåda in resten av mjölet. Arbeta degen tills den är smidig. Dela degen i två delar. Platta ut varje del till en rektangel, lika lång som formen.
- Rulla ihop degplattorna. Lägg dem med skarven nedåt i de smorda formarna. Låt rullarna jäsa övertäckta ca 30 minuter.
- Gör fyllningen. Riv osten, finhacka vitlöken och grovhacka oliverna. Blanda allt.
- Använd en vass kniv och gör två längsgående snitt i varje bröd, ca 2 cm djupa. Tryck ner fyllningen i skårorna. Låt de fyllda bröden jäsa övertäckta ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
- Grädda bröden på galler i nedre delen av ugnen ca 15 minuter. Flytta upp gallret en fals. Grädda bröden ytterligare 15 minuter.
- Låt formarna stå en stund på galler. Stjälp upp bröden. Låt dem kallna under bakduk.
Publicerat den
15 februari 2008
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Ha prövat detta recept i helgen och kan meddela att det va fruktansvärt gott. Jag som inte ens tycker om oliver mumsade och åt, tänkte inte ens på oliverna. Jag hade i oliver med paprika i.. Tack för ett mycket gott recept.