Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Valnötsbröd med surdeg

 
Skriv ut

Ett väldigt gott och beprövat recept. Testa det, du kommer bli nöjd! Jag har testat och du kan : Byta ut sirapen mot mörk sirap. Torrjäst fungerar i nödfall. Det fungerar även att använda rågsurdeg.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Blanda samtliga ingredienser utom saltet och nötterna. Arbeta i maskin i tio minuter eller för hand i 20 minuter. Tillsätt saltet och arbeta 5 minuter till. Tillsätt nötterna och se till att de blir jämt fördelade i degen. Låt degen vila under bakduk i 40 minuter.
  2. Forma degen till två eller tre runda bullar och låt dem vila i 10 minuter till.
  3. Platta till varje degbulle, vik upp en kant mot mitten och tryck till med handloven. Vik degen igen och tryck igen till med handloven. Rulla till jämna bröd (jag gillar mina inte alltför avlånga utan med lite rundare). Lägg ett bröd med verket neråt på en mjölad bakduk, vik upp en kant och lägg på nästa. På detta vis får de stöd när det jäser. Du kan även använda en korg. Låt jäsa ca 1 timme eller i kylen över natten.
  4. Sätt ugnen på 250 grader och ställ in en tom plåt på nedersta falsen.
  5. Lägg bröden med verket uppåt på en plåt täckt med bakplåtspapper. Ställ in i ugnen, häll en kopp vatten i den varma plåten längs ner och stäng luckan. Sänk till 200 grader. Grädda i ca 35 minuter (tills brödets innertemperatur är ca 98 grader). Släpp ut ångan efter ca 20 minuter. Låt svalna på galler.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.