Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Valnötsfudge

 
  • Serverar: 20 portioner
Skriv ut

Den som tycker valnötter är dyrt kan ta mandlar eller andra nötter.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Lägg valnötterna på en ugnsplåt och rosta dem i ugnen i 175 grader i 5 minuter eller tills de är lätt rostade. Låt dem svalna och hacka dem sedan fint.
  2. Rör ihop dem med socker, grädde, sirap och en nypa salt i en medelstor tjockbottnad kastrull. Rör om på låg värme utan att det kokar upp, tills allt socker har löst sig. Borsta ner sockret från sidorna av kastrullen med en blöt brödpensel då och då.
  3. Höj värmen något, tills blandningen sjuder och låt den sjuda med lock på i 3 minuter. Ta bort locket och borsta bort sockret från sidorna av kastrullen med en blöt brödpensel. Rör inte om. Fortsätt sjud utan lock i 10 minuter eller tills knäcktermometern står på 115 grader.
  4. Ta av kastrullen från plattan och låt den svalna något. Rör i vaniljsocker och en tredjedel av valnötterna. Vispa med elvisp tills blandningen förlorar sin glans och börjar tjockna.
  5. Häll ut smeten på ett bakbord och när den är tillräckligt kall för att hanteras, knåda den lätt tills den går att forma. Knåda inte för mycket, då blir den för torr. Blandningen ska vara mjuk, krämig och böjlig.
  6. Dela blandningen i två halvor och rulla varje halva till en rulle på 20x5 cm. Täck bägge rullarna med resten av valnötterna, pensla på lite vatten på rullarna så att valnötsbitarna ska fastna. Slå in varje rulle i smörpapper och lägg in i kylen till de har stelnat.
  7. Skär i skivor.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.