Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Vaniljfudge

(2 kommentarer)  
  • Serverar: 10 portioner
Skriv ut

Den här lämpar sig för alla oss godisgrisar. Det underlättar om man har en godistermometer! (portionsberäkningen är en vild gissning!)

Ingredienser

Instruktioner

  1. Smöra eller olja en form som är ca 17 cm i fyrkant. (Tillverka en i al-folie om du inte har någon som är lagom).
  2. Värm långsamt upp socker, smör och båda mjölksorterna i en tjockbottnad kastrull. Rör om med en träslev tills sockret lösts upp och smöret har smält. Koka upp, täck med lock och koka i 3 minuter. Lyft av locket och låt koka tills temperaturen har stigit till 116 grader (mjukt kulprov). Rör om då och då. Ställ kastrullen på ett kallt underlag, tillsätt vaniljessens och vispa med en stråslev tills massan blir tjock och ljusnar i färgen. (Det här är det viktigaste momentet - annars får den inte rätt konsistens!)
  3. Håll massan i formen och låt stå tills den börjar stelna. Markera fyrkantiga bitar med en lätt oljad kniv och låt stelna helt. Skär eller bryt i bitar. Förvara bitarna på sval plats i lufttät förpackning mellan lager av smörgåspapper.

Liknande recept

Kommentarer (2)

  • ilobu 2 februari 2011

    Funkade inte alls tyvärr! Fudgen stelnade aldrig, så vi fick ställa den i frysen och sedan förvara den där, den var annars för lös för att kunna ätas. Smaken var det inget fel på däremot :0) Jag undrar om den skulle blivit bättre om de fått bli lite varmare, kanske 120-125 grader ("Hårt kulprov") ??

  • frucaos 4 februari 2011

    Tror inte att det var temperaturen som var fel - men någon grad högre tål den. Det viktigaste är att man slår in tillräckligt med luft - och det är rätt tungt jobb. Jag brukar vara rejält trött i armen när jag är klar - men det är det värt!

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.