Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Vaniljglass med blåbärskompott

(1 kommentar)  
Skriv ut

Vaniljglass med blåbärskompott Observera att mängdangivelserna inom parentes bara är ungefärliga. För bästa resultat ska ingredienserna vägas upp. Helst ska glassmeten göras dagen innan för att sedan köras i glassmaskin dagen efter. Detta har att göra med att proteinämnena i glassmeten ska svälla över natten vilket resulterar i en bättre glass. Använd en termometer för att få exakt temperatur på glassmeten.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Lägg gelatinbladet i blöt i kallt vatten. Koka upp mjölk, grädde och vaniljstång i en kastrull. Vispa ihop socker och äggula.
  2. Häll lite av den varma mjölkblandningen i äggen och rör om. Häll äggblandningen i kastrullen, sjud till 82?83°C. Krama ur gelatinbladet och rör ner det i glassmeten. Sila genom en finmaskig sil och ställ i isbad för att kylas ner så fort som möjligt.
  3. Kör i glassmaskin till krämig konsistens.
  4. Servera glassen med den varma kompotten. Garnera med mynta.
  5. Blåbärskompott: Koka upp blåbären med socker och citronsaft. Koka ca 1 minut. Rör ut potatismjölet med lite av saften som blir när man värmer blåbären. Se till så att saften inte är för varm.
  6. Häll i lite av redningen i den kokande kompotten och rör om. Kompotten ska ha simmig konsistens. Smaka ev. av med mer citron eller socker.

Liknande recept

Kommentarer (1)

  • Jonteman 4 januari 2011

    Jag har provat att göra den här glassen som vanilj, jordgubb och en choklad (smält mörk bra choklad med lite sirap) och alla har blivit gudomligt goda. Om ni är i Stockholmsområdet kan jag varmt rekommendera ett besök i Stockholms Eter- o. Essencefabrik (www.essencefabriken.se) Wallingatan 14. Där köpte jag perfekt Bourbon-vaniljstång från Madagaskar för 25 kr (Östermalmshallen kostar en mindre dito 95 kr) samt en uppsjö med smaker som jag inte fixar själv men som barnen efterfrågar (Ex Viol, Lakrits, Gräddkola, Kaktus-Citron). Oavsett vilket så tack för ett utsökt glassrecept.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.