Den flitige gör glassen själv, men det är nästan lika gott med en krämig köpt vaniljglass till. Såsen går att förbereda och sedan servera varm eller kall.
Instruktioner
- Dela vaniljstången på längden. Skrapa ur de svarta små fröna. Lägg äggulorna och sockret i en värmetålig skål. Vispa tjockt och krämigt.
- Värm mjölken, grädden, vaniljfröna och vaniljstången i en kastrull på låg värme. Det får inte koka. Vispa ner blandningen i äggkrämen. Häll ca 2 1/2 cm vatten i en kastrull.
- Ställ sedan skålen med glassblandningen ovanpå kastrullen. Se till att skålens botten inte nuddar vattnet. Sätt på medelvärme. Sjud glassblandningen i vattenbadet under omrörning tills den är trögflytande.
- Tag bort skålen från kastrullen och häll upp blandningen i en bunke. Låt svalna.
- Kör i glass¬maskin eller frys i 1 timme.
- Tag ut bunken ur frysen. Vispa kraftigt så att iskristallerna går sönder. Frys igen och upprepa vispningen 4 gånger, var 30:e minut.
- Värm saften till rabarbersåsen. Pressa ner citronen och tillsätt kardemumma. Dela rabarberstjälkarna i bitar och lägg ner dem i kastrullen.
- Låt sjuda under omrörning tills rabarbern är mjuk, 5–10 minuter. Späd eventuellt såsen med vatten.
- Tag ut glassen ur frysen ca 20 minuter före servering. Lägg upp den i en skål och häll den varma eller kalla såsen över.
- Garnera med strimlor av rabarber och blad av citronmeliss.
Publicerat den
7 augusti 2008
Liknande recept
Skriv kommentar