Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Vår kokboks surdegsbröd

(6 kommentarer)  
  • Serverar: 2 portioner
  • Tid: 3 timmar
Skriv ut

Inget riktigt surdegsbröd men har syra och en konsistens som gör att alla gillar brödet, ung som gammal. Har själv bakat det regelbundet i 15 år.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Dag1: Gör surdegen. Blanda ut jästen med 3 dl vatten, rör sedan ner mjölet (inte jätteviktigt att alla klumpar försvinner) lägg en handduk över och låt stå i rumstemperatur.
  2. Dag 2: Mata surdegen. Rör ner ½ dl rågsikt. Försök att bryta ner den torkade hinnan som legat på så gott det går.
  3. Dag 3: Gör degen. Tillsätt 7 dl vatten olja och salt + ev. smaksättning kryddor, frön etc. och blanda så att det blir jämt. Häll på 2 liter mjöl (rör inte ner det) och stoppa sedan ner handen så att fingrarna rör botten med degvätskan och börja röra om, använd fingarna för att lösa upp eventuella klumpar och för att samla in mjölet ifrån kanterna (har bakat brödet för hand i 15år och det här är det enklaste sättet att slippa klumpar/blanda det jämt). När degen är jämn, tillsätt rågsikt till den inte kladdar. Det går bra att köra degen i en assistent också. Låt jäsa i 1 timma
  4. Dag 3: Baka ut bröden. Dela degen i två delar, platta till vare del på mjölat bord och rulla sedan ihop och vik in på undersidan så du får ett runt bröd. (vikning och rullning är för att få ett högre bröd) eller forma till ett avlångt bröd. Lägg båda bröden på bakplåt och låt jäsa i 30min.
  5. Sätt ugnen på 250 grader.
  6. Snitta bröden med en vass kniv eller helst rakblad, pensla därefter med vatten och lägg på eventuell dekoration. Stoppa in bröden och sänk till 200 grader. Grädda nedre delen av ugnen i 45 min.
  7. Ta ut bröden ur ugnen och spraya med vatten (utan på brödet skall bli fuktig inte blöt), lägg en handuk över som du sprayar rikligt med vatten. Detta är för att inte ytan skall bli stenhård. Låt bröden vila under handukarna minst 15 min. OBS bröden kan färga dom blöta handukarna så använd inte dom finaste handdukarna till detta.
  8. Min vanligaste blandning är brödkryddor (färdigköpt blandning), 0,5 dl pumpafrön, 0,5 dl solrosfrön, 1dl linfrön och 1 msk loppfrö (psyllium frö). Samt blåa valmofrön som dekoration. Men det mesta vegitabiliska rivna/mosade fungerar bra, har använt, blåbär, mosad kokt potatis, rivna morötter osv. Den enda effekten blir att man får använda lite mer mjöl och ev. öka på tiden i ugnen.
  9. Tips: Baka flera satser på en gång och frys in färdigskivat bröd. Bakar man mer än en sats åt gången kan man göra surdegen i en stor omgång, men om man bara har en ugn som jag bör man starta varje brödsats med 1timmas mellanrum för att inte brödet skall bli överjäst vilket gör att brödet blir plattare och tråkigare i smaken.

Liknande recept

Kommentarer (6)

  • redd 16 januari 2010

    Har man en våg kan det vara praktiskt att veta att 2.5l = 1,4kg, själv fyller jag upp en halvfull påse tills jag får rätt vikt.

  • svengelsk 18 januari 2010

    Jättegott bröd. Rågsikt finns inte här. Jag användehälften wholemeal rye flour och hälften strong white flour. Hade varit orolig att surdegen skulle mögla p.g.a hög luftfuktighet, men det hann den inte.

  • barabbas 7 februari 2010

    Hej nu har jag bakat denna goda limpa . Har alltid tänkt baka med surdeg alla tyckte om den , jag la i anis o fänkål .Ska nog göra den igen .Lättlagad, jag ger full poäng.Jag gjorde 2 satser.Tack för ett bra resept.

  • redd 7 februari 2010

    Ändringar: Gjorde ett förtydligande vad loppfrö är samt tips om hur man gör för att göra flera satser i stöten. Varje sats tar 1timma extra så gör man 4satser så tar det ca 6timmar.

  • annamariasmat 25 april 2010

    Har bakat dessa idag. Mycket goda bröd. Saftiga och fina. Jag gjorde 4 mindre bröd och jäste dem i jäskorgar vilket gav mycket vackra bröd. Tack för ett supertips!

  • redd 14 augusti 2011

    Skall göra ett till tilllägg, rågsikten skall vara enligt proportionerna 60%vetemjöl 40%rågmjöl vilket åtminstonde kungsörnen har (var det enda mjölet som fanns i butik när jag började baka brödet i fråga=). Dom ekologiska mjölerna tenderar att ha för mycket råg (60-70%) vilket ger ett sött och smuligt bröd som är väldigt likt limpa. Garant har istället 70% vetemjöl vilket ger ett väldigt tråkigt och smaklöst bröd. Sedan kan man givetvis baka hur man vill men det blir inte som jag tänkt mig med andra mjölsorter

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.