Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Vardagslimpor med surdeg och pomerans.

 
  • Serverar: 2 portioner
  • Tid: 7 timmar
Skriv ut

Ett bröd som kan bakas med mjölk, fil eller yoghurt som degspad. Använd gärna olika kryddor, anis, fänkål eller kummin så får du ett bröd som smakar olika varje gång du bakar det. Man måste dock tänka på att jästiderna blir betydligt längre om man använder surdeg, men ge brödet tid och kärlek, belöningen kommer när brödet är färdigt.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Smula jästen i en degbunke eller assistent, häll i surdegen.
  2. Smält smöret i en kastrull och häll i det valda dedspadet, värm upp till 37°.
  3. Häll spadet i degbunken/assistenten och blanda tills den vanliga jästen smält.
  4. Tillsätt kryddor, finhackat pomeransskal och salt, blanda väl med degspadet.
  5. Blanda först ner grahamsmjöl eller rågsikt, kör 2 minuter med maskin eller blanda för hand i 4 minuter.
  6. Kör ner vetemjölet lite i taget, arbeta degen slät och blank, 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand.
  7. Låt degen jäsa 45 minuter, arbeta ner den och låt den jäsa ytterligare 45 minuter.
  8. Ta upp degen på mjölat bakbord, knåda den någon minut.
  9. Dela den i två delar och rundriv till två lika stora limpor.
  10. Lägg dem på smord eller bakplåtsklädd plåt och låt dem jäsa till nästan dubbel storlek, ca 40-45 minuter.
  11. Strö på lite vetemjöl och baka limporna i 200° varm ugn till en innertemperatur på 95°, ca 40-50 minuter beroende på om man använder grahamsmjöl eller rågsikt.
  12. Låt de färdiga bröden kallna på galler.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.