Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Varm sås till lax

Vilken varm sås passar bäst till lax? Ja, det beror såklart på tycke och smak. Men en varm sås till lax som är riktigt god och enkel att göra är citronsås som baseras på citron (gärna ekologisk), vispgrädde, vitt vin och fiskbuljong. Annars är en alltid uppskattad varm sås till lax och potatis självklart en riktigt krämig hollandaisesås gjord på mängder av smör. Vill du hellre göra en varm sås på crème fraiche till laxen är gräslökssås ett utmärkt alternativ som uppskattas av de flesta, till vardag och till fest. Gör du laxen i ugn kan du låta fisken ugnsbaka i smaksatt grädde, till exempel med parmesanost och bladspenat eller en egen kryddblandning.


Dela fisken i portionsbitar. Skär purjolöken i bitar. Fräs smör i en gryta. Tillsätt creme fraiche och vatten. Lägg ner fisken i såsen. Låt sjuda under lock ca 5 minuter. Tärna och strö över tomaten,...

30 min
4
2

Sätt ugnen på 200º. Lägg de tinade eller färska filéerna med skinnsidan nedåt i en smörad ugnsform. Salta och peppra. Skala och kärna ur avokadon. Skiva de i tunna skivor och lägg på laxen. Lägg på os...

4
1

Koka upp vinet tillsammans med buljongtärningen och låt det koka ihop tills hälften återstår. Tillsätt crème fraichen och låt koka ytterligare c:a 5 minuter. Smaka av såsen med en aning cayennepeppar...

4
2

Blanda alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull. Koka upp under omrörning. Reducera värmen och låt småputtra i 15 minuter. Låt svalna. Såsen är tunn och smakar mycket stärkt medan den är varm men...

15 min
6

Häll gräddfilen i en skål. Hacka rödlöken så fint du kan och lägg i skålen med gräddfil. Lägg i löjrommen, dillen och gräslöken, smaka av med kryddorna. Rör om och till sist röres matjessillen n...


* Koka potatisen med skalen på. * Skala den när den är varm och mosa den med smöret. * Häll på varm mjölk och vispa alltsammans till ett fluffigt mos. * Krydda med salt och peppar. * Spritsa moset...

4

Skär av 1 cm av vitlökstoppen. Skär även av vitlöksroten så att vitlöken står stadigt. Skala den men lämna så pass att löken håller ihop. Ställ den i en ugnsfastform och häll över olivolja. Baka i en...


Värm upp grädde och saften från en citron. Det får inte börja koka, rör om hela tiden. Tillsätt lite idealmjöl och låt det precis koka upp så det blir tjockade. Lägg i lite salt, peppar, gurkmeja oc...

10 min
4

Koka pastan enl anvisningen på förpackningen. Blanda soppa och grädde i en kastrull. Låt koka upp. Skär skinnet av laxen och ta bort eventuella ben. Tärna laxköttet. Låt fisken sjuda i såsen ca 5...

4

Blanda sojan och sockret till såsen. Smaksätt med wasabin till önskad styrka. Skär laxen först i långa strimlor, sedan i ca 5 mm stora tärningar. Blanda dem med ingefäran och limebladen. Pudra ö...

4

Koka potatisen i lättsaltat vatten i ca 15 minuter. Låt svalna och skär den i skivor. Vispa äggulorna kraftigt tillsammans med vinäger, senap och lite salt. Tillsätt olja i en tunn stråle så att s...

4

Fyll en stor kastrull med vatten och sätt på plattan. Finhacka löken och vitlöken. Lägg en klick smör i en stekpanna och lägg i laxen när pannan blivit varm. Lägg löken kring laxen och rör om löke...

25 min
2

Spola saltet av nötterna. Finhacka löken och fräs den mjuk i lite olja. Tillsätt currypastan och fräs ytterligare 1 minut. Tillsätt alla övriga ingredienser. Låt såsen småkoka ca 5 minuter. Mixa sås...

4-6

Börja med såsen. Koka upp grädde, creme fraiche och smulad buljongtärning. Låt det koka på svag värme några minuter. Smaka av med dragon och eventuellt salt och peppar. Ansa svampen och skiva den....

4
2

Till såsen: Fräs schalottenlöken i smöret så den blir mjuk. Strö över mjölet och fräs några sekunder. Häll i vinet och rör runt så att mjölet löser sig . Späd med vatten och grädde. Tillsätt bulj...

30 min
3
1

Ugn 200º. Borsta och skrapa potatisen väl. Koka den i lättsaltat vatten 15-20 min. Slå av vattnet. Skär av det nedersta på sparrisen och skär i bitar om de är stora. Koka sparrisen ca 2-3 min o...

4

Skär bort skinnet från lax­filén. Skär den och de rökta laxskivorna i bitar. Kör alltsammans i matberedare tills det är finhackat eller hacka fint med kniv. Blanda med salt, peppar och gräslök. Ställ...

6

Finhacka vitlöken. Skär avocado och lax i mindre bitar. Häll av spadet på kräftstjärtarna. Blanda alla ingredienser i en skål som såsen ska serveras ur. Smaka av med salt. Servera med varm past...

20 min
3-4

Pensla laxbitarna med olja och grilla dem i ca 3 minuter på varje sida. Salta, peppra och pensla eventuellt med mer olja under tiden. Blanda alla ingredienserna till såsen och sjud upp under omr...

4
1

Tvätta jordärtskockorna riktigt rena och skiva dem tunt. Skär laxen i fyra lika stora portionsbitar. Lägg den skivade jordärtskockan på laxen som ett taktegel så att skivorna ligger omlott. Värm ug...

4
1

Äppelsås: Kärna ur äpplet och skär det i bitar. Lägg det i en food processor tillsammans med bostongurkan. Häll i gräddfilen och kör såsen tills den blir slät. Citronsås till lax: Blanda Kesella...


En mycket god sås till alla sorters lax och även andra fisksorter. En sås som även barnen gillar p g a dess mjuka smak....

5 min
4

Skär skinnfri lax i portionsbitar. Koka upp koklagen, lägg i lax bitarna och sjud på svag värme i 10 minuter. Drag bort från värmen och låt fisken kallna i spadet. Sänk gärna ner grytan i kallt vatten...

6-8

Sås: Ansa och finstrimla rabarbern. Lägg den i en kastrull tillsammans med rivet limeskal, limesaft, vatten, salt och socker. Koka upp och låt sjuda i ca 5 minuter. Smaksätt med sambal oelek....

40 min
4

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.