Dolmarna görs på savojkål och fylls med godsaker som bl.a. rotselleri, morot, purjolök, Västerbottenost.
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200 grader. Koka upp vatten och förväll kålbladen 2-3 minuter. Kyl bladen i kallt vatten. Ta upp och låt rinna av på handduk. Skär bort den grova bladnerven.
- Koka morot och selleri i lättsaltat vatten 5 minuter. Ta upp och låt rinna av i durkslag. Fräs purjo och lök i rapsolja, rör ner bulgur och riven ost. Tillsätt de koka grönsakerna, salt, peppar och timjan och blanda väl.
- Fördela fyllningen på kålbladen. Vik in sidorna och rulla ihop till dolmar. Lägg dolmarna med skarven nedåt i en oljad ugnsform och pensla dem med smält smör. Häll på vitt vin runt om och täck formen med folie.
- Grädda i 200 grader 20 minuter. Ta bort folien och låt grädda vidare 10 minuter så att de får lite färg.
- Gör tomatsåsen. Häll krossade tomater i en kastrull, tillsätt socker, pressad vitlök, basilika. Smaka av med salt och peppar.
Serveras med dolmarna och eventuellt med ett bröd till.
Publicerat den
6 augusti 2008
Liknande recept
Skriv kommentar