Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Vegofierad Shepherd´s pie

 
  • Serverar: 4 portioner
Skriv ut

Shepherd´s pie kallas det när man använder lammkött, men här är pajen vegofierad med svampfärs och ett mustigt delikat jordärtskocksmos på toppen. Pricken över i är att färsen får sjuda i cider, vilket ger en lätt fruktig söt smak till den annars så rustika rätten. Shepherd´s pie är lite som Englands svar på moussaka, fast inte lika fancy. Originalrätten kallas egentligen för cottage pie och består helt enkelt av restkött med gratinerat potatismos ovanpå. Vill du använda vegofärs och/istället för svamp går det naturligtvis lika bra. Byt ut jordärtskockor mot betor eller rotselleri och använd som mos. Följ receptet i övrigt. Glutenfri, laktosfri och äggfri.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Jordärtskocksmos: Skrubba skockorna, men skala ej, och skär i mindre bitar. Lägg i en kastrull och häll på mjölk så att det täcker samt klicka i smör. Låt puttra på medelhög värme under lock tills allt är mjukt. Häll av överflödsmjölken (spara den i en skål och använd som buljong när du gör soppa eller puré) och mosa skockorna med en gaffel. Smaka av med salt.
  3. Färs: Under tiden skockorna kokar gör du färsen. Skiva morot och hacka lök. Fräs i en stekpanna eller gryta tills löken har blivit glansig och genomskinlig. Tillsätt färs/svamp. När färsen/svampen blivit brynt och lätt gyllene tillsätter du lagerblad, timjan, cider och vinäger. Låt puttra ihop tills vätskan nästan har försvunnit. Smaka av med salt och peppar.
  4. Ta fram en ugnsform och lägg färsen/svampen i botten. Toppa med skocksmoset. Klicka ut lite smör och sätt in i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter eller tills ytan är lätt gyllene.
  5. Servera gratängen med rädisor.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.